Kuka sai kultaisesta lusikasta?

Björn Wahlroos jakaa mielipiteitä. Entinen taistolaisnuori on nyt Joensuun kartanon herra ja herraskainen ranskalaistilan isäntä. Wahlroos ei kaihda keikaroida ja korottaa itseään mahdollisimman ylhäisellä ”ystäväkunnalla”. Samaan aikaan hän laukoo suoria sanoja siitä ja tästä yhteiskunnan asiasta.

Wahlroosista julkaistiin viime vuoden lopulla kirja, joka oli kirjoitettu Tampereen yliopiston vierailevan journalistiikan professorin Tuomo Pietiläisen johdolla. Kirja ei ollut virallinen elämäkerta. Kirjan kohde ei osallistunut kirjan tekemiseen. Silti teos ei ole Wahlroosin kritiikkikirjoitus, vaikka jotkut ovat sitä niinkin tulkinneet.

Wahlroos-kirja on kiinnostava kuvaus tästä maamme toiseksi tärkeimmästä yritysjohtajasta ja liikemiehestä. Kirjasta selviää myös, että harvoin nämä johtajat tulevat aivan tyhjästä tai tavallisen kansan parista. Björnin isä Buntta Wahlroos oli pitkään valtion keskeisimmistä virkamiehistä ja kiistelty persoona. Isä ei ollut rikas mutta kuitenkin yhteiskunnan eliittiä, myös kielellisesti. Poika-Wahlroos osasi rahastaa saman asian, jota isä palveli valtion virkamiehenä. Björn Wahlroos on tehnyt rahansa valtion omaisuusjärjestelyissä. Siinä mielessä hän on sukua Venäjän uusrikkaille.

Pitkään Wahlroosin oikeana kätenä toiminut Kari Stadigh on myös hyvästä perheestä. Hänen isänsä oli Erik Stadigh, SYPin varatoimitoimitusjohtaja. Stadigh kuuluu nykyisin maamme viiden kärkijohtajan ja talousvaikuttajan joukkoon.

Ehkä ykkönen on Antti Herlin. Herlinienkin omaisuus syntyi paitsi liikemiestaidolla niin myös kyvyllä hyödyntää poliittista johtoa ja valtiota. Viimeinen tällainen onnistunut operaatio oli Partekin osto (valtiolta) ja sitten pilkkomisella tehty rahastus.

Alexander Stubb lähtee kokoomuksen eurovaaliehdokkaaksi. Hän on lähes varma vaalivoittaja jo etukäteen. Stubb oli eurokansanedustaja vuosina 2004–08.

Stubbin ratkaisu oli odotettu. Hän nousee kokoomuksen ykköskasvoksi vaalikampanjassa. Kansakunta saa vastaanottaa leveää hymyä lehti- ja tv-kuvissa tänä keväänä.

Eurokansanedustajuus ei ole Stubbin ainoa vaihtoehto. Hän on mielipidetiedustelun mukaan yllättävän ylivoimainen suosikki kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Seuraavana tuleva Jan Vapaavuori ei yllä lähellekään samoja kannatuskymmeniä.

Jos pääministeri Jyrki Katainen päättää keväällä, että hän pyrkii EU-komissaariksi, Stubbille aukeaa mahdollisuus kokoomuksen johtoon. Ja se tarkoittaisi samalla pääministeriyttä.

Jos Katainen ei lähde tänä vuonna kokoomuksen johdosta ja pääministerin paikalta, Stubb on ehkä ykkösehdokas Suomen EU-komissaariksi.

Nyt näyttää, että Stubb voittaa jokaisessa vaihtoehdossa. Hän on politiikan Hannu Hanhi, jota kansa rakastaa ja vihaa samaan aikaa. Jotenkin Stubb tuntuu onnistuvan ylienergisyydellään, vaikka moni pitää hänen toimintaan kovin pinnallisena.

Jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin pojasta ei tullut NHL-tähteä, mutta suomalaisen politiikan hieman erilainen ja erikoinen tähti hänestä on jo tullut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.