Kuka talousvaliokunnan johtoon?

Vaalitappio johtaa tavallisesti puolueen tavoitteita ja politiikantekotapoja ruotivaan keskusteluun. Jos puoluejohto keskittyy selittämään kaiken parhain päin, nousee tuulettava keskustelu ennen pitkää puolueen kentältä.

Suomen keskustalla on takanaan historiansa pahin vaalitappio, jonka syistä käydään puolueen sisällä vielä kova keskustelu. Kenttäväen kerrotaan sitä jo odottavan ja ihmettelevän, miksi romahduksesta on tähän saakka keskusteltu vain puoluejohdon sisäpiirissä.

Puheenjohtaja Mari Kiviniemi on julkisuudessa todennut oikeastaan vain, että tämänkin vaalituloksen kanssa voidaan elää.

Tuoreimman mielipidemittauksen (HS, TNS Gallup) mukaan perussuomalaiset on suurin puolue.

VAALITAPPION syiden analyysin sijaan keskustassa kiistellään oppositiopuolueen vallan rippeistä.

Keskustan kansanedustajat joutuvat tyytymään kolmeen valiokunnan puheenjohtajuuteen.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan saanee johtoonsa Jari Leppä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaksi palaa sosiaali- ja terveysministerin vakanssilta Juha Rehula.

Näistä kahdesta keskustan ryhmä päättänee yhteisymmärryksen hengessä ja niin on oletettu sujuvan myös talousvaliokunnan puheenjohtajan valinnan.

Itsestään selvänä on pidetty, että keskusta valitsee talousvaliokunnan johtoon nykyisen elinkeinoministerin Mauri Pekkarisen. Näin siitäkin syystä, että talousvaliokunta käsittelee työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltavat hallituksen esitykset.

Pekkarisen tuloa talousvaliokunnan johtoon on pidetty yli puoluerajojen luontevana ratkaisuna varsinkin sen jälkeen, kun hän kieltäytyi - tunnetuista syistä - ehdokkuudesta eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Mutta viime päivinä on suuresti hämmästelty, eikö Pekkarisen valinta olekaan itsestään selvä. Paikkaa tavoittelee monien yllätykseksi myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

Lehtomäen puolesta on vaikea keksiä perusteita. Ympäristöministerinäkin hänen ansionsa ovat vähintäänkin kiisteltyjä.

Eikö Lehtomäen olisi aika paneutua poliitikon ammattitaidon parantamiseen kansanedustajan perustyössä ja perehtymiseen oman vaalipiirinsä, Uudenmaan asioihin?

TARKKAILIJAT näkevät kiistassa talousvaliokunnan puheenjohtajuudesta muutakin kuin henkilökysymyksen.

Lahden puoluekokouksen jälkeen on ainakin ulospäin näyttänyt siltä, ettei keskustassa ole juurikaan tilaa perinteiseltä aatepohjalta ponnistavalle linjalle ja siihen poliittisen toimintansa perustaville poliitikoille.

Pekkarinen on maakuntien Suomen puolustajien joukossa yksi vaikutusvaltaisimmista ja kokeneimmista poliitikoista.

Keskustan eduskuntaryhmä keskustelee tänään perjantaina ja päättää tiistaina talousvaliokunnan puheenjohtajuudesta.

Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö myös puheenjohtaja Mari Kiviniemi ymmärtäisi, mikä tässä asiassa on keskustan kannalta paras ratkaisu.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.