Kukkaisateria kaksivuotiaalle

Pari vuotta sitten lemmikkipalstalla kerrottiin kreikankilpikonnien, Konnan ja Vertin perheonnesta. Kaksi pientä kilpikonnan päätä kurkisti munan kuoren alta.

Kuoriuduttuaan konnat, Aamurusko ja Aurora, painoivat kymmenen grammaa. Edessään kaksikolla on toivottavasti satakunta vuotta kilpikonnanelämää.

Haudonta-apuna ollut kasvattaja Maire Pokkinen arveli pari vuotta sitten konnien kehittyvän naaraiksi. Haudontalämpötila vaikuttaa kreikankilpikonnan sukupuoleen.

- Nyt jos pitäisi sanoa, niin koiraaksi veikkaisin, toteaa Pokkinen Auroran häntäpäätä katsoessaan. Lopullinen totuus sukupuolesta selviää vasta noin kuusivuotiaana, jolloin kreikankilpikonna on aikuinen.

KAKSIVUOTISJUHLIEN kunniaksi kävimme kysymässä Auroran kuulumisia. Aamurusko muutti uuteen kotiin jokin aika sitten. Auroran kaverina kipittelee nyt pikkusisko Betula, Pokkisen puoli vuotta nuorempi konnakasvatti.

Auroran ja Aamuruskon maailmaantulo innosti Pokkisen kreikankilpikonnien kasvattajaksi. Työ on pienimuotoista ja pitkäjänteistä. Tietoa ja taitoja tarvitaan, jotta maakilpikonna lisääntyisi onnistuneesti. Nyt hautomossa on kaksi munaa, joiden kuoriutumista odotellaan vajaan kuukauden kuluttua.

Jokainen kasvatti saa nivustaipeeseensa mikrosirun tunnistusmerkinnäksi sekä mukaansa viralliset EU-asiakirjat, jotka oikeuttavat luovuttamaan konnan uudelle omistajalle.

- HYVÄÄ KUULUU. Aurora kasvaa sopivan hitaasti ja kilpi on sievän sileä, Pokkinen kertoo hymyillen. Hidas kasvu ja sileä kilpi kertovat sopivasta ravinnosta ja elinolosuhteista.

Kaksivuotisneuvolassa vaaka näytti 102 grammaa Auroran astuessa siihen. Kilven mitta niskasta hännän tyveen oli 7,4 senttiä. Kahdessa vuodessa paino oli kymmenkertaistunut. Edelleen Aurora mahtuu mukavasti kämmenelle.

- Niin täydellisiä pieniä ihmeitä, toteaa Pokkinen ja näyttää Auroran pienenpieniä kynsiä. Etujaloissaan sillä on neljä kynttä, viides on kehittymässä.

Pienestä koostaan huolimatta vauvakilpikonnat ovat käytökseltään ja elintavoiltaan aivan kuin aikuisia. Ainoastaan lisääntymiskäyttäytyminen puuttuu.

Aurora on utelias ja tomera pieni kilpikonna. Kaksikosta se on aina ensimmäisenä hereillä maailmaa tutkimassa. Pienet jalat vievät konnaa yllättävän vikkelästi ja päättäväisesti seikkailuihin.

KESÄLLÄ kilpikonnat asuvat ulkona, niin isot kuin pienetkin. Talvella konnat horrostavat. Pokkinen uskoo ulkoilun ja horrostuksen nimiin. Ne ovat pitkän iän salaisuuksia.

Ulkoilu alkaa heti, kun pihasta löytyy ravintoa, yleensä huhti-toukokuun vaihteessa. Vuohenputkea ja kanankaalia ilmestyy rouskutettavaksi yllättävän varhain. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta konnat ulkoilevat loppusyksyyn saakka. Tarhassa konnilla on suojapaikkansa ja mahdollisuus kaivautumiseen.

- Ulkona ne saavat syödä monipuolisesti ja valikoida itse ravintoaan. Piharatamo ja voikukka ovat suuria kesäherkkuja. Loppusyksystä puutarhasta löytyy vielä vaikkapa parsaa ja maa-artisokkaa.

MARRASKUUSSA ALKAA paasto, ja kreikankilpikonnat tunnustelevat ilmojen viilentymistä sisällä talossa. Ruokakuppi on tyhjä, mutta turvetta voi olla tarjolla. Yleensä paaston aikana konnille maistuu vain vesi.

Aurora horrosti viime talvena neljän kuukauden ajan, eli muutaman viikon toivottua vähemmän. Ehkäpä niillä unilla yhden kesän jaksaa temmeltää.

Lemmikit-palsta ilmestyy joka toinen keskiviikko. Kysymyksiä ja ideoita voi lähettää osoitteeseen reetta.mikkola@keskisuomalainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.