Kulttuuri on tärkeää

Minusta on hienoa, että kotipaikkakunnallani Muuramessa on mahdollisuus harrastaa kulttuuria monessa eri muodossa. On useita teatterikerhoja, kuviskerho ja bändit voivat harjoitella esimerkiksi koulun välitunneilla musiikkiluokassa. Tanssia voi koulun valinnaisessa sekä erilaisilla vapaa-ajan kursseilla.

Itselleni teatteri ja tanssi ovat olleet aina lähellä sydäntä. Jo ensimmäisillä luokilla osallistuin koulun pikkunäytelmiin, esimerkiksi joulunäytelmään. Myöhemmin aloitin Muksuteatterin, joka on tarkoitettu 3-6-luokkalaisille. Olin kuudennella luokalla myös Murmuu-teatterissa, mutta myöhemmin ei ole valitettavasti ollut siihen aikaa. Yläasteella aloin käydä nykyisessä lempiteatterissani Muuramen Nuorisoteatteri Pegasoksessa. On mahtavaa, kun voin yhdistää siellä kaiken mistä pidän: näyttelemisen, tanssimisen, käsikirjoituksen ja laulujen kirjoittamisen. Ja porukka on tietenkin huippua!

MIKSI KULTTUURIN harrastaminen on nuorille tärkeää? Se opettaa sosiaalisia taitoja ja avartaa maailmankatsomusta. Kulttuuria tekevät voivat myös tarjota vähän laiskemmille kulttuurin harrastajille annoksensa, nimittäin taidokkaita teatteri-, musiikki-, ja tanssiesityksiä. Vaikka tekeminen ei kiinnostaisi, moni pitää kuitenkin taiteen katsomisesta ja kuuntelemisesta.

Nuorten elämä on yhtä vuoristorataa. Ilman harrastuksia voi joutua huonoille teille, kuten päihteiden maailmaan. Tai yksinkertaisesti laiskaan tekemättömyyteen. Kun harrastaa, saa käyttää koko kehoa ja sydäntä ja näin purkaa turhat tunteet ja energian. Harrastaminen pitää jalat maassa.

Kentällä voi potkia palloa raivokkaasti, näyttämöllä näytellä tunnetilan mukaan. Improvisaatioharjoitusten aikana voi tulla hauskoja mokia, joille sitten jälkeenpäin nauraa. Kaikkea ei ole soveliasta sanoa ääneen, joten kirjoittaminen kaikissa muodoissa on erinomaista - paperille kun voi kirjoittaa ihan mitä tahansa. Ja musiikki tietenkin piristää aina.

KEHITYS ON myös tärkeä osa harrastamista. Taidoissa kehittyminen vaatii aikaa, kasvamista ja uusien haasteiden sekä riskien ottamista. Samalla kasvaa myös henkisesti, oppii arvostamaan elämää, harrastustaan, itseään ja ihmisiä ympärillä. Ihmisestä tulee kypsempi eikä hällä väliä -asenne määrää elämää. Ehkä jonain päivänä huomaat, että rakkaasta harrastuksestasi olisi tulevaisuuden ammatiksi.

Joskus yhteiskunta joutuu siihen tilanteeseen, että jostain pitää pätkäistä. Tuntuu siltä, että säästämisen kohteeksi joutuu yleensä kulttuuri. Tämä näkyy esimerkiksi koulussa. Matematiikka lisääntyy ja ilmaisuaineet vähenevät. En ymmärrä, miten trigonometria ja kolmannen asteen yhtälöt ovat elämässä tärkeämpiä kuin sosiaaliset taidot. Jos kulttuurista vähennetään vielä enemmän, nuorison vapaa-aika kuluu luultavasti enemmän epämääräisissä jengeissä.

Kirjoittaja on muuramelainen yhdeksäsluokkalainen, joka on tämän viikon ajan kulttuuritoimituksen TET-harjoittelijana.