Kulttuuri tarvitsee tilaa

Rakkaan ylioppilastalomme mennessä remonttiin on käynyt hyvin selväksi, kuinka tärkeä Ilokiven kulttuuritila on. Väistötilojen löytäminen ylioppilaskunnan omalle kulttuuritoiminnalle on ollut haastavaa, ja meidän ahdinkomme lienee vain jäävuoren huippu.

Ylioppilastalolla on päivittäin paljon muutakin elämää, jolle Ilokivi on ollut ainoa mahdollinen kasvualusta. On tapahtumia musiikkifestareista seksimessuihin, teatteria, standupia, klubeja, sitsejä... Toista yhtä taipuisaa, edullista ja isommillekin tapahtumille sopivaa kulttuuritilaa ei kantakaupungissa ole.

Edullisessa ja joustavassa tilassa voi toteuttaa villejäkin visioita, erehtyä ja onnistua. Joskus paikan asettamat haasteet saavat luovuuden venymään, mutta useimmiten käytännöllisten tilojen puute ainoastaan lamauttaa. Kaikki edullisemmat tilat ovat täyteen buukattuja, liian pieniä tai muuten hankalia julkisten tapahtumien järjestämiseen. Jatkuvasti kuulee varsinkin pienemmiltä järjestöiltä, että jokin hauska idea on kaatunut siihen, ettei paikkaa löydy.

Kaupungin, oppilaitosten ja muiden ei-kaupallisten toimijoiden panostus kulttuuritiloihin on siis tärkeää. Päättäjien ja tilojen haltijoiden tulisi muistaa, että mahdollisuuksien luominen voittoa tavoittelemattomalle kulttuuritoiminnalle on hyvä sijoitus, vaikka sillä ei rahallista hyötyä saavutettaisikaan. Taide on itseisarvoista, ja yhdessä tekeminen luo hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Aina kulttuurin tukeminen ei kuitenkaan vaadi suuria investointeja. Mahdollisuuksia voi löytyä yllättävistäkin paikoista, jos niitä vain osataan hyödyntää ja niiden käytöstä päätettäessä ollaan avoimia yhteistyölle. Esimerkiksi Kampus Kinon väistötila löytyi pitkän raaviskelun jälkeen ammattikorkeakoulun auditoriosta Rajakadulta. Kauppakadun pihakatukokeilu ei maksanut paljoa, mutta se tuo hyviä mahdollisuuksia kesätapahtumille.

Jo 30-vuotiaaksi kasvaneen Jyrock-sisäfestarin kaltaiset menestystarinat eivät synny autotalleissa. Joitakin pieniä valopilkkuja on viime aikoina tullutkin, kuten yliopiston Musica-rakennuksen uusi Boombox-tila ja Lounaispuiston lavan saaminen aktiivisempaan käyttöön. Jyväskylään mahtuisi kuitenkin vielä yksi jos toinenkin Ilokivi.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen (kulttuurivastaava).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.