Kulttuurikesä kuumimmillaan

Hermannilta heinään, kuuluu vanha sanonta. Tänään, Hermannin päivänä, suomalainen ei kuitenkaan enää singahda heinän tekoon vaan mitä todennäköisimmin jonnekin lukuisista kesätapahtumista.

Kuluvana viikonloppuna lähes jokaisessa pitäjässä on jotkut kesäpäivät meneillään. Keski-Suomessa järjestetään muun muassa Korpilahden Palvipäivät, Petäjäveden Takomarkkinat, Keuruun kotiseutumuseon perinnepäivä, Sumiaisten rautalankafestivaali ja Kannonkosken keskiaikapäivä. Eikä siinä todellakaan vielä kaikki.

Monille pienillekin paikkakunnille sattuu jopa kilpailevia tapahtumia samalle päivälle. Esimerkiksi viitasaarelaiset joutuvat tänään valitsemaan, mennäkö mieskuoro Semmareita kuuntelemaan Pihkurin rantaan vai Traktorijatseihin Suovanlahdelle. Toivottavasti yleisöä riittää molemmille.

Jyväskylässä on kaksi suurta festivaalia samanaikaisesti: Jyväskylän Kesä ja Suomipop. Ohjelmaprofiililtaan tapahtumat ovat varsin erilaisia, joskin myös Jyväskylän Kesän Teltta-konserteissa kuullaan popahtaviakin rytmejä.

On hienoa, että yksi Suomen tunnetuimmista radiokanavista, Suomipop, on tuonut ykköstapahtumansa keskelle Suomea, hyvien liikenneyhteyksien Jyväskylään. Keskellä kaupunkia järjestettävä tapahtuma tuo valtakunnallista näkyvyyttä ja varmasti matkailijoita ympäri maata.

Kolmepäiväinen Suomipop mainostaa olevansa kaupungin suurin festivaali 15 000 kävijällään. Yleisömäärässä se jää kuitenkin jälkeen Pohjoismaiden vanhimmasta kaupunkifestivaalista, Jyväskylän Kesästä, jonka kävijätavoite tälle vuodelle on noin 18 000.

Herääkin kysymys, olisiko Suomipop vieläkin suurempi, jos sitä ei pidettäisi samana viikonloppuna Jyväskylän Kesän kanssa?

Superviikonloppu suosii lomailijaa, kun tapahtumien tulva takaa valinnanvaraa. Jyväskylässä kuluva viikonloppu on koitunut myös hotellien onneksi, sillä majoitustilat ovat lähes täyttyneet. Tämä ei toki ole vain kulttuuritapahtumien ansiota vaan asuntomessut ovat olleet monelle tulijalle vankka syy viipyä kaupungissa useampi päivä.

Maaseutupaikkakunnillakin iso osa kesätapahtumien kävijöistä on ulkopaikkakuntalaisia, lähinnä kesämökkiläisiä. Niinpä tapahtumat on järkevää ajoittaa juuri suosituimmille lomaviikoille. Onhan vanhojen tuttujen tapaaminen edes kerran vuodessa muutenkin kuin Facebookin välityksellä monelle yhtä tärkeä syy kesätapahtumaan osallistumiselle kuin ohjelma itsessään.

Vaikka tähän viikonloppuun näyttää ajoittuvan suurin tapahtumasuma, vielä on tarjontaa lähiviikoillakin. Tulossa on muun muassa Kangasniemen Musiikkijuhlat, Hankasalmen Kihveli Soikoon ja Äänekosken Keitele Jazz.

Kuinka Keski-Suomi onnistuisi houkuttamaan kulttuurimatkailijoita ympäri vuoden? Tarjonnasta ei ole pulaa: Keski-Suomessa oli vuonna 2013 asukasmäärään suhteutettuna Suomen toiseksi eniten elävän musiikin tapahtumia. Voiton maakuntien välisessä vertailussa vie Lappi, mikä selittyy alueen hiihtokeskuksien keikkatarjonnalla. Tulokset perustuvat musiikintekijöiden järjestö Teoston vuositilastoihin.

Jyväskylä oli asukasmäärään suhteutettuna viidenneksi aktiivisin keikkakaupunki. Musiikkia sai kuunnellakseen viime vuonna 1960 keikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.