Kulttuuriperintö on menestystekijämme

Keski-Suomessa on meneillään vilkas kulttuuritapahtumien kesä. Myös koko Euroopan unioni viettää parhaillaan Kulttuuriperinnön teemavuotta. Vaikka kulttuuripolitiikka sinänsä kuuluu jokaisen jäsenmaan omaan päätösvaltaan, kulttuurin roolia ja merkitystä Euroopan tasolla halutaan vahvistaa.

Seuraavaan monivuotiseen budjettikehykseen EU-komissio esittää Luova Eurooppa -ohjelmaan merkittäviä budjettilisäyksiä. Lisäksi kulttuurialan koulutusta, tutkimusta ja innovaatioita rahoitetaan myös monista muista EU-ohjelmista.

Kulttuuriperintö on suuri voimavara, jossa on paljon potentiaalia koko Euroopan tasolla. Unescon maailmanperintökohteista lähes puolet sijaitsee Euroopassa. Suomessakin näitä on seitsemän, joista Keski-Suomessa kaksi: Petäjäveden vanha kirkko ja Struven kolmiomittausketjuun kuuluva Puolakan mittauspiste Oravivuorella.

Lisäksi alueellamme on kansainvälisesti vetovoimaiset Alvar Aallon arkkitehtuurin helmet. Kulttuuriperinnön valtteja ovat myös kaunis, puhdas Järvi-Suomen luonto, ilma ja vesistöt. Maakunnasta löytyy viisi kansallispuistoa ja useita kansainvälisesti kiinnostavia tapahtumia.

Suomessa kulttuuriperintövuoden teemaksi on valittu osallisuus. Koko Euroopan tasolla jo yli miljoona osallistujaa on ollut mukana teemavuoden tapahtumissa, ja myös Suomessa on hyvä vauhti päällä.

Tähän mennessä kulttuuriperintövuoteen liittyen on ideoitu jo 220 aloitetta ja tapahtumaa, ja edelleen kaikkia halutaan kannustaa laajasti mukaan: niin kulttuuriperinnön ammattilaisia, harrastajia kuin järjestöjäkin, sekä alueilta että paikallisesti. Mukaan voi ilmoittautua koko vuoden ajan.

On hyvä huomata, että kulttuuriperintö ei tarkoita pelkästään mennyttä. Se on myös kulttuurin luomista ja ylläpitämistä sekä yhteisten merkitysten luomista nykyhetkessä. Se lisää kulttuurien välistä ymmärrystä ja tukee monikulttuurisuutta. Kun puhutaan eurooppalaisesta kulttuurista, toisaalta halutaan tuoda esiin alueen kulttuurista moninaisuutta ja samalla myös sitä yhteistä historiaa ja arvoja, joka meidät sitoo yhteen.

Kulttuuriperinnöllä on suuri vaikutus EU:n arvopohjalle, kansalaisten osallisuudelle, rauhalle, kasvulle ja tulevaisuudelle, mutta myös elinkeinoille.

On arvoitu, että jokainen alan työpaikka tuottaa välillisesti 26,7 työpaikkaa. Suoraan kulttuuriperinnön parissa työskentelee 300 000 ihmistä, ja siihen liittyvillä aloilla 7,8 miljoonaa työntekijää koko EU:ssa.

Erityisesti matkailuun heijastusvaikutus on suuri. Eurooppa on maailman suosituin matkailukohde, ja valtaosa matkailijoista haluaa matkustaa Euroopassa juuri kulttuuriperinnön ansiosta. Kestävään matkailuun kuuluu olennaisena osana kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttäminen ja kestävä hyödyntäminen. Se on myös yksi tulevan EU:n kulttuuriohjelman painopisteistä.

Uniikit identiteetit ja perinteet tuovat alueille matkailijoita ja investointeja sekä houkuttelevat osaajia ja yritystoimintaa yli rajojen. Suomessa matkailu on viime vuodet ollut yksi vahvimmin kasvavista toimialoista. Tässä myös kulttuuriperinnön rooli on tärkeä tunnistaa. Se tuo Suomelle sellaista omaleimaisuutta, jota muilla ei ole.

Näin myös Keski-Suomessa. Hyvä esimerkki useiden matkailutoimijoiden voimien yhdistämisestä kulttuuriperintöön näkyi Keski-Suomen julistautumisessa maailman saunamaakunnaksi ja verkoston kesäisin järjestämissä Saunamaakuntaviikoissa. Matkailutoiminnassa piilee paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Lisäksi tutkimuksesta myös tiedetään, että kulttuuri tekee hyvää. Useat kansainväliset tutkimukset osoittavat, että kulttuuriosallisuus edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Sitä kannattaa siis vaalia.

Tämän suomalaiset tunnistavat hyvin. Ensimmäisen suomalaisen kulttuuriperintöbarometrin mukaan arvostamme kulttuurin korkealle: 87 prosenttia pitää kulttuuriperinnön säilyttämistä erittäin tärkeänä ja ajattelee, että kaikkien tulee voida nauttia siitä. Kulttuuriperintöä ja -ympäristöä pidetään ihmisten välistä ymmärrystä lisäävänä tekijänä ja tärkeänä esimerkiksi alueiden maineelle.

Meneillään olevan kulttuuriperintövuoden tapahtumissa keskisuomalaisilla on hieno tilaisuus tutustua paikalliseen ja yhteiseen eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja saada uusia elämyksiä, kokemuksia ja inspiraatiota. Kulttuuriperintömme on voimavara, jota ei mitata ainoastaan rahassa.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen

europarlamentaarikko (kok.).

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .