Kumpi onpi kovempi, Hjallisko vai paavi?

Palstanpitäjä on äimistynyt. Vaikka hän pitää katolista kirkkoa omituisena, suorastaan huvittavana jäänteenä keskiajalta, niin hän vain nauliutui tuijottamaan keskiviikkoiltana suoraa lähetystä Vatikaanista. Valkoinen savu tussahti ja konklaavi oli päätöksensä tehnyt: uusi paavi on argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio. Virantoimituksessa hän käyttää tästä lähtien nimeä Franciscus.

Välittömästi valinnan jälkeen ”Frank ygösestä” tiedettiin kertoa, että hän on jalkapallomiehiä ja kotikaupungistaan Buenos Airesista tulevan Club Atlético San Lorenzo de Almagron fani. Hieman myöhemmin selvisi myös, että tuore paavi veljeili aikoinaan hyvinkin läheisesti Argentiinaa kovalla kädellä 1970- ja 1980-luvuilla hallinneen sotilasjuntan kanssa.

Ihmekö tuo? Raamatulla päähän tai kiväärinperällä otsaan. Rahvaan hallitsemiseen on keinonsa kullakin, mutta absoluuttisiin auktoriteetteihin perustuva johtaminen on... Niin, absoluuttisiin auktoriteetteihin perustuvaa johtamista.

Tuore paavi on muuten perin hassu ilmaisu. 76-vuotias, vastustaa abortteja, ehkäisyä, homoja... Tuorepa tuore.

Mitä tähän paavin fanittamaan jalkapalloseuraan tulee, niin sen syntyhistoria juontaa 1900-luvun alkuvuosille. Lorenzo Massa -niminen katolinen pappi näki pikkupoikien potkivan palloa erään Buenos Airesin lähiön kaduilla. Yksi vekara joutui kerran raitiovaunun töytäisemäksi ja hengen mies tuumasi, että tuo on turhan riskialtista puuhaa. Hän antoi pojille luvan pelata kirkon takapihalla sillä edellytyksellä, että käyvät sunnuntaisin messussa. Ja niin seura perustettiin aprillipäivänä vuonna 1908.

Uskokaa tai älkää, palstanpitäjäkin on lapsuudessaan urheillut seurakunnan piirissä. Kortepohjan seurakuntatalolla tahkottiin 1980-luvulla sählyä illat pitkät. Liikuntasalia sai käyttää ilman velvoitetta kirkonmenoihin osallistumisesta. Kiroilukassaan piti toki maksaa kaksikymmentä penniä per kerta jos sattui manaamaan maalintekoon apuvoimia yläkerran sijaan sieltä hiilikellarin puolelta.

No, ne saatavat lienevät neljännesvuosisadassa jo vanhentuneet...

Paavista ja kiroilusta päästäänkin kätevästi Hjallis Harkimon pariin. Suomalaisen television paras talk show, Hjalliksen kanssa, palasi ruutuihin männä viikolla. Paluujaksossa Hjalliin pihdeissä oli Matti Nykänen.

Kyseisen vierailun jälkeenhän Matti on ollut kilttiä poikaa ja harharetkiensä jälkeen haikaillut Susannaa takaisin.

Eikä ihme. Hjalliksen intensiivinen tuijotus ja sanat ”jos sä vielä dokaat, mä tuun vetään sua turpaan” suorastaan huokuivat auktoriteettia.

Heti pienen naurunpyrskähdyksen jälkeen. Mutta kova kaveri, yhtä kaikki. Kun Hjallis löylytti, Matti kuunteli.

Palstanpitäjä luulee tietävänsä, että itse paavikaan ei olisi pystynyt samaan.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.