Kumu kuuluu ja pölyää

Rahoitusmarkkinoilla eletään paniikkitunnelmissa ja Suomi itkee yhteiskuntasopimuksen kaatumista. Onneksi rahoitusmarkkinat ovat yhä keskuspankkivetoiset. Suomi taas on itkuvirsien maa, muttei ole yleensä jäänyt niiskuttamaan.

Kiinan talouden jatkuva alamäki näyttää tällä hetkellä kontrolloimattomalta. Siitä johtuu raju markkinareaktio. Markkinoilla on uskottu kiinalaisten pitävän taloutensa rakennemuutoksen ja kasvun hidastumisen näpeissään, vaikkei sellainen oikein koskaan ole hyvin onnistunut muualla.

Kiina on yrittänyt jo monella tavalla hillitä pelkoja, mutta epäonnistunut. Veikkaan, että toistaiseksi pienet Kiinan juanin devalvoinnit saavat jatkokseen valuutan nopean heikentämisen inflaation uhallakin.

Vaikka olenkin sitä mieltä, että kehittyneiden alueiden isojen keskuspankkien nollakorkopolitiikat ovat jo kuplineet varallisuushinnoissa, tämänkertainen maailmanlaajuinen pelkoreaktio näyttää ylimitoitetulta. Sen verran iso se on, että tuskin hetimiten poistuu.

Erityisen rajusti ovat pudonneet Kiinan kasvun hidastumisen vedossa raaka-ainehinnat, jotka kolkuttelevat jo kansainvälisen finanssikriisin pahimman ajan tasoja viime vuosikymmenen lopulla.

Raaka-ainehintojen mukana koko kehittyvien maiden ryhmän tilanne heikkenee edelleen nopeasti. Veturiksi maailmantaloudelle siitä joukosta ei vähään aikaan ole.

Samalla kun pelkokerroin kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla on noussut, on kadonnut usko Yhdysvaltain keskuspankin ensimmäisestä koronnostosta syyskuussa. Jenkkitalous tosin lienee paremmassa vedossa kuin ennakkotiedot toiselta neljännekseltä kertoivat. Tarkistettu lukema saadaan torstaina. Amerikkalainen kotitalous ja kuluttaja reagoivat kuitenkin herkästi osakemarkkinamuutoksiin.

Maailman keskuspankkiirit, finanssiministerit ja muut talousnerot pääsevät tuoreeltaan pohtimaan tilannetta jo torstaina Yhdysvaltain Wyomingissa alkavassa Jackson Holen vuosittaisessa tapaamisessa. Tosin potentiaalisilla osanottajilla voi nyt olla tärkeämpääkin tekemistä, eikä Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen ilmeisesti ole paikalla lainkaan.

Jos markkinamyllerrys jatkuu, keskuspankkien odotetaan tarttuvan asiaan koordinoidusti.

Suomessa yhteiskuntasopimukseksi nimetty palkanalennuskierros epäonnistui. Tätä kirjoitettaessa vasta odoteltiin hallituksen tiedotustilaisuutta jatkosta, mutta hallitusohjelmassa uudistuskohteet on listattu ja mm. työaikalain muutos on jo pohdinnassa.

Kolmikannan kuolemaa ei kuitenkaan kannata vielä juhlia. Sitäkin tarvitaan vielä uudistuksiin. Vetovastuu vain siirtyi hallitukselle, jolle se kuuluukin.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.