Kun hiplaaminen menee överiksi

Ympäristöä havainnoimalla voi ennustaa, että mobiiliriippuvuus yleistyy nopeasti. Ilmiötä vauhdittaa se, että kännykkäaddiktio syntyy usein salakavalasti, eikä pakkomielteen kehitys katso ikää.

Itse olen addiktion esivaiheessa. Ei nimittäin ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen kuullut, että minulle puhutaan, mutta kysyttäessä en ole osannut vastata, koska oikeasti aivoni ovat ammentaneet Facebook-päivityksiä tai muuta toisarvoista sisältöä kapulastani.

Liikenneruuhkissa olen tappanut aikaa vilkuilemalla sähköpostia. Nukkumaankaan en usein voi mennä kurkkaamatta illan päätteeksi iltapäivälehden etusivulle – tiedä vaikka kissa viruisi parhaillaan puussa tai tosi-tv-tähti-laulaja-missi kertoisi olevansa raskaana.

 

Onhan se nimittäin kiehtovaa, kun koko maailma mahtuu kämmenen kokoiselle kapistukselle, joka suostuu hiplattavaksi ajasta ja paikasta riippumatta. Helppoudella on kuitenkin kääntöpuolensa: yleensä jossain vaiheessa somettelu ja muu nettisurfailu menee överiksi.

Esimerkiksi katukuvassa näkee jatkuvasti autoilijoita, pyöräilijöitä ja kävelijöitä, jotka vaarantavat liikenneturvallisuuden räpläämällä puhelintaan. Kouluissa luokkarauha kärsii, kun oppilaat viestittelevät kesken tunnin tai pelaavat mobiilipelejä.

 

2000-luvulla syntyneet ovat ensimmäinen sukupolvi, joka alkaa elää alle 10-vuotiaana mobiilipainotteista 24/7-elämää.

Vanhoina hyvinä aikoina nuoren sai aamuisin ylös sängystä aukaisemalla ikkunan ja antamalla auringonvalon häikäistä heräilevän teinin raottuvia silmiä. Nyt auringonsäteet on korvannut älypuhelimen keinovalo.

Nykyteinin elämä suorastaan romahtaa, kun hän joutuu olemaan toisten käskystä kännykkänsä ja samalla kavereidensa tavoittamattomissa enemmän kuin tunnin–pari.

Toisaalta kyllä minuakin ahdistaisi, jos tietäisin, että ”eristysaikana” puhelimeeni singahtaa toistasataa WhatsApp -viestiä, rypäs kommentteja uusimpaan Instagram-päivitykseeni sekä lukuisia mukahauskoja ja pikkutuhmia Snapchat-kuvia.

 

Parasta mitä kasvattajat voivat tehdä, on hillitä ja ohjeistaa lasta mobiilin käytössä. Säännöt purevat parhaiten, kun ne laaditaan yhdessä.

Yhtä tärkeää on näyttää mallia. Eihän se nimittäin ole reilua, jos vien kännykän lapseni kädestä ja rojahdan samalla sohvalle omaani hiplaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.