Kun jokaista epäillään

Ei vakoilu ole maailmasta mihinkään kadonnut. Vastikään Venäjä karkotti vakoilusta epäillyn amerikkalaisdiplomaatin, jolta oli löytynyt suuri summa rahaa, värväysohjeita venäläisupseereille, teknisiä erityislaitteita sekä naamiointivälineitä. Iran puolestaan teloitti kaksi vakoilusta tuomittua. Heidän työnantajikseen ilmoitettiin Israelin tiedustelupalvelu Mossad ja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA.

Aika vanhanaikaista.

Yhdysvalloissa sanomalehti Washington Post kertoi, että kiinalaisten hakkerien hyökkäyksessä vaarantui yli 20 Yhdysvaltain asejärjestelmää. Joukossa oli ohjusjärjestelmiä, Black Hawk -helikoptereita, laivoja sekä F-35-hävittäjiä.

Australiassa kiinalaishakkerien kohteena olivat turvallisuuspalvelun rakenteilla olevan päämajan suunnitelmat. Tunkeutujat saivat tiettävästi rakennuspiirrosten mukana huippusalaista tietoa vakoilukeskuksen viesti- ja tietokoneyhteyksistä ja serverien sijainnista.

Aika nykyaikaista. Luultavasti hakkerointi on kiinteä epävirallinen osa Kiinan asevoimien uudistamista. Konfliktitilanteissa Kiina voisi hyödyntää tiedustelutietoa esimerkiksi tietoliikennehäirinnällä ja disinformaatiolla.

Viime viikolla ilmeni, että Yhdysvaltain turvallisuuspalveluilla on pääsy lukuisten internetjättien palvelimille. Kansallinen turvallisuuspalvelu NSA valvoo ja tilastoi nettiyhtiöiden dataa PRISM-vakoiluohjelmallaan ja kuuntelee myös miljoonien amerikkalaisten puhelutietoja.

Tämä on jo jotain. Merkittävä osa internetin sisällöstä – myös valtaosa suomalaisten kommunikaatiosta – vähintäänkin kulkee Yhdysvaltain kautta.

George Orwellin dystopiassa 1984 ”Isoveli valvoi” vain kolmia jakautuneen maailman yhtä kolmannesta. Nyt Yhdysvalloilla on vakoilukone, jolla se voi lukea kenen tahansa viestit kaikkialla maailmassa. Siihen eivät vanhat, parjatut totalitaristiset järjestelmät pystyneet.

Paljastus tuli samaan aikaan, kun Yhdysvalloissa alkoi oikeudenkäynti arkaluontoisia asiakirjoja Wikileaks-sivustolle vuotanutta Bradley Manningia vastaan. Manning sanoo vuotaneensa dokumentit herättääkseen keskustelua Yhdysvaltain armeijasta ja ulkopolitiikasta.

Samaa viestitti PRISM-paljastuksen lähde, CIA:n entinen työntekijä Edward Snowden. Hän tuli julkisuuteen omasta pyynnöstään. ”Ainoa motiivini on kertoa yleisölle, mitä heidän nimissään tehdään ja mitä tehdään heitä vastaan”, hän perusteli.

”Yhdysvaltain valtionhallinto tuhoaa yksityisyyden ja internetin vapauden sekä rikkoo ihmisten perusoikeuksia ympäri maailmaa tällä massiivisella valvontajärjestelmällä, jota he rakentavat salassa”, Snowden totesi brittilehti Guardianissa.

Kiivaan debatin pöytä on nyt katettu, kun länsimaista vapautta tuhotaan länsimaisen vapauden nimissä. Henkilötietojen suoja on Suomen perustuslaissa ja Euroopan unionin perusoikeuskirjassa taattu perusoikeus. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo, että Suomi ”ei hänen tietääkseen ole tiennyt” Yhdysvaltain toimista.

Samaa tietämättömyyttä hyväksikäytöstään vakuuttavat nettijättien johtajatkin. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mielestä moinen olisi vielä pahempi asia kuin tieto asiain tilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.