Kun kuva katosi

Oli historiallinen lauantaiaamu eikä monissa perheissä aamu-unista tietoakaan. Tuhannet puhelimet pärähtivät soimaan kukonlaulun aikaan. Silloin, kun suurin osa kääntäisi vielä mielellään kylkeään ja vetäisi peiton tiukemmin korviinsa.

Monet varhain heräävät ikäihmiset painoivat television päälle, juuri niin kuin joka aamu vuosien ajan. Vaan ruudustapa saattoi näkyä vain lumisadetta.

Siinä kokeiltiin johdot, mietittiin viat ja moitittiin mastot. Kurkittiin antennia katolla. Sitten tilattiin puhelu nuoremmille. Television pimenemisen syyksi mietittiin jo maanlaajuista katastrofia. Mikä on, kun kuvaa ei näy? Näkyykö teillä?

Digiboksista on puhuttu. Vaan eihän se nyt tavallisia kanavia voi koskea, eihän?

Ja eihän siinä auttanut. Silmät sikkurassa jälkeläiset kömpivät kauppaan, sillä televisio oli välttämättä saatava näkymään ennen raveja, sitä viikon parasta sarjaa tai Osakan kisoja.

Kytketyn digiboksin kautta kuva näkyi komeasti. Kuului helpotuksen huokaus.

Kahden kaukosäätimen loukku tosin osoittautui mahdottomaksi. Varsinkin, kun upouuden säätimen nappulat olivat pikkiriikkiset. Siis mistäpä apu?

Television säädin todettiin turhaksi, uudesta kapulasta teipattiin kaikki turhat nappulat maalarinteipillä visusti piiloon. Ja digiboksi jäi päälle, se sähkösyöppö, ikuisiksi ajoiksi. Vain siten laite toimii niin kuin pitääkin: kun television painaa napista päälle, näkyy kuva.

Vaikka aamuinen pirinä herätti, niin hyvä niin. Tuhansilla ja taas tuhansilla suomalaisilla ei ollut ketään kelle soittaa. He ovat yksin asuvia vanhuksia, joiden ainoa seuraa ja kontaktit ulkomaailmaan ovat televisio ja lähikaupan kassa. Kuka heidän digiboksistaan huolehtii?

Huononäköiset eivät ole huomanneet lainkaan ruudun ylälaidassa vilistänyttä pientä varoitustekstiä. Osa heistä on asiasta kuullut ja muistanut hetken aikaa, sitten unohtanut. Ja miten käy?

Ennestäänkin muista syrjässä elävien maailma muuttuu jälleen askeleen mahdottomammaksi.

Masennus syvenee, yksinäisyys pahenee. Ja selviääkö television pimenemisen syy koskaan?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.