Kun saunakuva oli liikaa

Yhteiskuntasopimusta yritettiin kaksi kertaa. Nyt hallitus hakee muilla keinoin vastaavia kilpailukyvyn parantamiskeinoja.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan näistä tavoista kuuluu parin seuraavan viikon aikana.

Sipilä yritti kaksi kertaa yhteiskuntasopimusta. Eikä vielä ole täysin pois suljettua, että eikö kolmattakin koetusta vielä jossakin vaiheessa tulisi. Ainakin SDP:n johdosta Antti Rinne ja Antti Lindtman tähän heti yllyttivät.

Sisäisen devalvaation tekeminen on vaikeaa ja se on taas nähty. Sama koettiin jo 1990-luvun lamavuosina. Lokakuussa 1991 yritettiin Sorsan paketilla tehdä sisäinen kustannusten leikkaus, mutta silloin hanke kaatui. Pian Esko Ahon (kesk.) hallituksella oli edessä markan devalvaatio.

Nyt devalvaatiota ei keinona ole, joten Suomi joutuu sopeutumaan muilla keinoilla. Niihin töihin Sipilän hallitus nyt joutuu.

Tappakaa Alexander Stubb -ryhmä on saanut paljon huomiota. Facebookissa olevan ryhmän julistus voi olla huumoria tai totta, mutta tappamiseen kehottamista on vaikea pitää kevyenä asiana.

Sosiaalinen media on runsaan ja värikkään ilmaisun paikka. Mutta rajat sielläkin pitää olla. Jos tappokehotuksista tulee harmaata aluetta, millä oikeasti erotellaan terroristien ja kotitarvekannanottajien sivustot. Ovatko terroristien tappolistasivut rikoksia mutta jonkun toisen vastaavat ilmaisut vain sananpartta?

Facebookilla on vastuunsa. Amerikkalainen jättiyhtiö haluaa väistää vastuusta. Facebook ei poistanut Stubbin tapporyhmää yhteisönormeihinsa vedoten, vaikka ryhmän asiattomuudesta oli tehty yhtiölle monia ilmoituksia.

Facebook tekee liiketoimintaa Suomessa. Se myy mainontaa kymmenillä miljoonilla euroilla. Rahat kelpaavat mutta vastuukäsitys on valikoiva.

Facebook on monien amerikkalaisyhtiöiden tavoin moralisti joissakin asioissa.

Tämän saimme Keskisuomalaisessa kokea helmikuussa 2014. Facebook sulki yllättäen Keskisuomalaisen fb-tilin väliaikaisesti. Syynä oli sauna-aiheinen juttu, jossa oli kuva miehestä istumassa muuramelaisen Harvian saunassa. Kun tämä saunajuttu ja -kuva jaettiin lehden Facebook-sivulle, amerikkalaisyhtiö sulki koko tilin paljaan pinnan takia. Mies istumassa lauteilla rikkoi normeja.

Seuraavan kerran Facebook puuttui juttusisältöön lokakuussa 2014. Keski-Suomen kätilöyhdistyksen julkaiseman seinäkalenterin kuva oli sille liikaa. Facebookia ei kiinnostanut se, että kuva ei ollut eroottinen, vaan kätilöyhdistys halusi kannustaa naisia hyväksymään oman kehonsa ja imettämään lapsiaan.

On myönteistä, että sosiaalisen median yhtiöt seuraavat sisältöjä. Väkivallan ja pornon lisäksi palveluissa voisi olla monenlaista muutakin asiatonta sisältöä.

Sosiaalisen median palvelut ovat hankalassa ristiriita-asetelmassa. Ne haluavat olla vapaita sisällön jakamisen paikkoja mutta toisaalta niiden tulisi huolehtia ainakin joistakin rajoista ihmisten toiminnassa.

Nyt tuo rajaus näyttää suomalaisittain erikoiselta. Ministerin tappamiseen saa kehottaa mutta saunakuvaa ei voi näyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.