Kun tarina vesittyy

Televisiosarjan suosio aiheuttaa tekijöilleen ongelmia, koska tuolloin sarjaa halutaan nopealla aikataululla lisää. Monien sarjojen juonet saavatkin tuotantokausien määrän kasvaessa outoja käänteitä.

Viimeisin huono esimerkki tästä on TV1:n Kotikatu. 14 vuotta ruuduissa pyörinyttä sarjaa on lähdetty uudistamaan, ja viimeiset juonenkäänteet muistuttavat enemmän pervokirjailija Harold Robbinsin romaaneja kuin alkuperäisen konseptin henkeä, joka oli sukua enemmänkin Emmerdalen ja Sydämen asialla -sarjan kaltaisille brittiläisille pienyhteisösaagoille.

MYÖSKÄÄN NELOSELLA pyörivää Lost-sarjaa ei nykyään uskoisi samaksi ohjelmaksi, joka keräsi viisi vuotta sitten lähes 16 miljoonan ihmisen katsojaluvut Yhdysvalloissa. Alun perin Lostissa oli kyse mystisestä saaresta, jolta sinne lento-onnettomuuden jälkeen haaksirikkoutuneet ihmiset yrittivät päästä pois. Sarjan uusimmissa jaksoissa samat ihmiset yrittävät saarelle takaisin, ja osa heistä on kuollut siinä välissä kerran.

Yleisin keino uudistaa tv-sarjaa on kirjoittaa siihen lisää henkilöhahmoja. Ehkä kaikkein paras esimerkki tässä asiassa onnistumisesta on TV2:n myöhäisuusinnoissa pyörivä Sopranos-sarja. Mafiaperheen arjessa porukkaa tulee ja menee mitä oudoimmista syistä, mutta juonenkäänteet eivät tunnu väkinäisiltä. Joskus mafiapomon vain täytyy piileskellä jonkin aikaa Floridassa.

SOPRANOSIN PERHE seurasi tv-sarjassa omaa aikaansa, mutta joskus televisiosarjan kehystarina irrotetaan kirjaimellisesti suosiolla historiallisesta aikajatkumostaan. Esimerkiksi toisen maailmansodan Ranskaan sijoittunutta Maanalainen armeija iskee jälleen -hittikomediaa tehtiin vuosina 1982-1992 yhteensä kymmenen tuotantokautta, vaikka toista maailmansotaa tehtiin Euroopassa ainoastaan kuusi tuotantokautta vuosina 1939-1945.

Kirjoittaja on toimittaja, politiikan tutkija ja Keski-suomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

Kolumni: Timanttisen loistava Viikingit-sarja loppuu ja alkaa uudelleen

Kolumni: Keski-Suomesta digitaalisuuden edelläkävijä

Kolumni: Aina se sama taustakuva

Kolumni: Raiskausta pidetään usein uhrin syynä

Kolumni: Kirjastovirkailija pelastaa eräpäivän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.