Kun turvallisuus lähti käsistä

Tiesittekö vuohikammosta, goataphobiasta?

Etelä-Afrikassa se tarkoittaa tilannetta, jossa presidentin yksityisresidenssin maisemissa vapaasti tepastelevat vuohet uhkaavat presidenttiä ja hänen perhettään.

Toukokuun lopussa julkistettiin kauan odotettu, Etelä-Afrikkaa pitkään ravistelleen Nkandla-keissin loppuraportti. Nkandla on presidentti Jacob Zuman Itä-Kapin maaseudulla sijaitseva vapaa-ajan asunto, jota on viime vuosina rajusti kohennettu valtion varoilla. Suurin osa veronmaksajista ja niiden äänitorvena toimivat oppositiopuolueet ovat olleet sotajalalla asiasta. Veroilla olisi muutakin käyttöä kuin presidentin yksityiset tilukset.

Toukokuun viime päivistä tuli farssi. Raivo purkautui radiokanavien soita-ja-kerro-mielipiteesi-ohjelmissa. Vitsailemalla pyrittiin selviytymään uskomattomasta. Vuohikammosta tuli vitsi.

Poliisiministeri Nkosinathi Nhleko perusteli raportissa, että ”kaikki tehtiin turvallisuuden vuoksi” eikä presidentin tarvitse tilittää mitään takaisin. Terrorihyökkäysten varalta rakennettiin maanalainen bunkkeri. Amfiteatteri, uima-allas, karjasuoja ja kanala sekä vieraiden vastaanottokeskus rakennettiin turvaamaan päämiestä. Niin tosiaan, vuohia ei ollut raportissa ajateltu. Oliko presidentin turvakoneisto varautunut vuohiin?

Kuuntelin autoradiosta, kun loppuraporttia luettiin livenä parlamentissa. Naurahtelin siellä täällä. Juuri koulusta päässeet poikani keskittyivät omiin juttuihinsa takapenkillä ja kysyivät kikattelunsa lomassa, mikä minua naurattaa. Tyttäreni oli ajan tasalla ja vastasi välittömästi. ”Keissi on seuraava. Presidentti rakennutti uima-altaan, jonne voi hypätä turvaan tulipalon sattuessa.” Stand-up-koomikon aineksia.

Seuraavana aamuna samainen radiokanava haastatteli ANC-puolueen veteraania, ex-kansanedustajaa ja taloustieteen professoria Ben Turokia, 87, joka taisteli koko elämänsä rotusortoa vastaan. ”Voi hyvänen aika, Zuma ei selvästikään erota yksityistä ja julkista. Nkandla on lähtenyt käsistä. Hankala tilanne. ANC-puolueen sisällä lojaalius menee kaiken edelle ja monille kansanedustajille on vaikea ottaa kantaa rehellisesti. Olen itse kokenut tämän, kun rohkenin aikanaan puuttua väärinkäytöksiin.”

Nkandlasta tulee presidentti Zuman perintö. Sitäkö ANC haluaa? Samaan aikaan kun poliisiministeri kahlasi läpi Nkandla-raporttia, urheiluministeri Fikile Mbalulan hiki virtasi toisessa keississä. Maksoiko Etelä-Afrikan entinen hallitus välirahaa Fifalle saadakseen jalkapallon vuoden 2010 MM-kisat itselleen?

Kirjoittaja on Etelä-Afrikassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.