Kuningas istuu tiukasti valtaistuimellaan

Kauan, kauan aikaa sitten luin innokkaasti Stephen Kingin romaaneja. Viimeiseen pariin vuosikymmeneen en ole niin tehnyt, mutta se on oma vikani, ei Kingin. Suhtaudun yhä Kingiin positiivisesti ja arvostan hänen ahkeruuttaan ja mielikuvitustaan. Lisäksi miehen twiitit ovat järkeviä ja seuraamisen arvoisia.

Myös Hollywood on suhtautunut Stephen Kingiin aina positiivisesti. Ensimmäinen King-filmatisointi, Carrie (1976), oli menestys ja nykyään klassikko. Sittemmin Kingiä on tehty elokuviksi ja tv-sarjoiksi valtava määrä, noin 240 kertaa. Edes tuottelias King ei ole julkaissut yli kahtasataa romaania. Myös novellit kelpaavat tuottajille.

King-elokuvilla oli pitkään huono maine katsojien keskuudessa. Monet niistä olivat huonosti tehtyjä halpatuotantoja, jotka vain hyödynsivät tuttua nimeä. Määrä korvasi laadun. Kingistä on tullut brändi, jonka nimi pelkästään myy. Huonompikin elokuva saa enemmän huomiota Kingin nimen kera kuin ilman sitä.

King itse on suhtautunut Hollywood-suosioonsa maltillisesti. Jos elokuva tai tv-sarja toimii, oikein kiva; jos ei toimi, King ei ole ollut sitä tekemässä. Kummassakin tapauksessa kassakone kilisee.

Juuri nyt Kingillä menee elokuva- ja tv-sarjapuolella paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Tähän suurin syy on viime vuonna ilmestyneen kauhuelokuvan It valtava suosio. Juuri nyt Hollywoodille kelpaa mikä tahansa Kingin teksti, luultavasti kauppalistatkin.

Kuvattuna, tekeillä tai suunnitteilla on yli 30 Kingin tekstiin perustuvaa elokuvaa tai tv-sarjaa. Niistä osa ei koskaan valmistu, vaan on tuo silti valtava määrä.

Ajatelkaa: kaikki tuo saa alkunsa siitä, että yksi mies istuu tietokoneen äärellä ja kirjoittaa tarinoita mielikuvituksestaan. Sitten se tehdään elokuvaksi sadalla miljoonalla dollarilla satojen ihmisten voimin. Melkoinen veikkonen tuo Stephen King.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .