Kunnat ja yritykset yhdessä lamantappoon

Viime viikolla Keski-Suomen vakauttamisryhmän julkaisemassa selvityksessä pidettiin julkisten hankintojen merkitystä yritystoiminnan kehittymiselle ja koko maakunnalle tärkeänä. Julkisten hankintojen kriteereissä tulisi painottaa lähialueen markkinoiden toimivuutta enemmän kuin on ollut tapana.

Vähintä mitä voimme edellyttää on se, että oman maakunnan yritykset saavat tarjouspyynnön ja mahdollisuuden osallistua kilpailuun tasavertaisesti. Valitettavan usein hankintoja suuntautuu ja suunnataan maakunnan ulkopuolelle hyödykkeissä ja palveluissa, joissa Keski-Suomen yrityksillä on kilpailukykyinen osaaminen ja kapasiteetti.

PAREMPAA TULEVAISUUTTA on luvassa, sillä Keski-Suomessa on lähdetty rakentamaan valtakunnallista mallia julkisiin hankintoihin ja niiden kilpailuttamiseen. Tässä valmistelutyössä ovat mukana maakunnan ja valtakunnan parhaat asiantuntijat yhdessä yritysten, kauppakamarin ja yrittäjäjärjestön kanssa.

Uusi Jyväskylä on myös vahvasti mukana, sillä vain aidolla vuoropuhelulla löydetään yhteinen kieli ja toimivat käytännöt. Ennen tarjouskilpailua on mahdollista kartoittaa markkinoilla olevat vaihtoehdot yhdessä yritysten kanssa. Teknistä vuoropuhelua on myös mahdollista käydä suullisesti tai kirjallisesti, jotta tarjouspyynnöt ymmärretään puolin ja toisin yksiselitteisesti. Toiminnan tulee olla avointa, tasapuolista ja syrjimätöntä.

Yritysten maksuvalmius ja erityisesti tuotannollisten yritysverkostojen keskinäiset maksuajat ja maksuviivästymät ovat tärkeässä roolissa yritysten kassavirran ja tilanteen hallinnassa.

Alihankintaketjujen veturiyritysten maksukäyttäytymisellä on vaikutusta koko tuotantoketjun selviytymiseen.

Isompien yritysten venyttäessä maksujaan pk-yritysten asema heikkenee kohtuuttomasti. Tässä julkisen sektorien tilaajilla olisi hyvä mahdollisuus elvyttää pk-yrityssektoria nopeammilla maksuajoilla ja maksamalla laskut ajallaan. Viivyttämisellä on sen sijaan päinvastainen vaikutus.

HUOLESTUTTAVAA ON kuntien kiristyneessä taloustilanteessa kuulla kommentteja, mistä säästetään. Eräs kansanedustajamme totesi radiohaastattelussa, että nyt on aika lopettaa elinkeinopolitiikkaan satsaaminen, sillä peruspalvelut on nyt hoidettava. Onpa aika lyhytnäköistä ajattelua.

Jos nyt kunnat säästävät elinkeinopolitiikassaan, niin pelkäänpä, että ne säästävät itsensä hengiltä. Meillä on esimerkiksi Keski-Suomessa kattava kuntien omistama kehittämisyhtiöverkosto, joiden toimintaresurssit on nyt turvattava, kun yrityselämä niitä eniten tarvitsee. Maakunnan ja sen kuntien elinvoimaisuuden takeena on ainoastaan kannattava, vakiintunut ja kehittyvä yritystoiminta.

Päätöksenteossa olisi laajasti ymmärrettävä paremmin, että pk-yritystoiminta on kuntien talouden tärkein tulonlähde. Kunnissa on nyt kaivettava esille ne Y4-lupaukset, jotka tehtiin pari vuotta sitten ja jalkautettava Yrittäjyys Ylös Yhteiskunnassa Yhteistyöllä -ideologia käytännön arjen toimenpiteiksi.

Kirjoittaja on Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.