Kunniatohtoreille nopeita lähtöpasseja

Onko promovointi Jyväskylän yliopiston kunniatohtoriksi riski yritysjohtajan uralle?

22. päivänä toukokuuta 2004 TeliaSoneran silloinen varatoimitusjohtaja Harri Koponen promovoitiin kunniatohtoriksi. Tasan kuukautta myöhemmin hän sai potkut TeliaSonerasta.

Urheiluvälinevalmistaja Amer Sportsin toimitusjohtajalla Roger Talermolla väli oli hieman pidempi: toukokuussa 2009 Jyväskylän yliopiston kunniatohtoriksi, saman vuoden joulukuussa tuli potkut Amer Sportsista.

Tuorein tapaus on SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä. Hänestä tuli kauppatieteiden kunniatohtori 24. elokuuta, ja jo 17. syyskuuta hän ilmoitti jättävänsä pääjohtajan tehtävät. Hän erosi omasta pyynnöstään, vaikka potkuepäilyjäkin on ollut.

Mitenkähän saadaan seuraavaan promootioon houkuteltua kunniatohtoreita johtavilta paikoilta vai pitääkö tyytyä vain akateemiseen joukkoon tai jo uran päättäneisiin yritysjohtajiin? Toki monille kunniatohtoriksi promovoiduille yrityspomoille on käynyt hyvin.

Julkisella puolellakaan kunniatohtorius ei ole aina painanut. Kaupunginjohtaja Pekka Kettusesta tuli kunniatohtori kesäkuussa 2000. Hän joutui lähtemään kaupunginjohtajan virasta maaliskuussa 2004. Hän ei saanut potkuja, vaan irtisanoutui itse ja kuittasi 200·000 euron erorahan, josta tuli vuosien vääntö.

 

Jyväskylän Vaajakummun koulu sai tunnustusta resurssiviisaudesta. Ylijäämäruokaa on myyty halvalla, mikä ei tietenkään kelvannut MaRalle eli majoitus- ja ravintola-alan edunvalvojalle.

Humisevan harjun satunnaisesti vakituisempi avustaja kysyy, mikseivät ravintolat tee samoin kuin koulu.

–·Myisivät syömättömät ruuat ja jo maksetut, mutta juomatta jääneet viinat 1/4 hintaan tilaisuuksien jälkeen, hän ehdottaa Humisevalle harjulle toimittamassaan viestissä.

Ajatusmallin mukaan Happy hour olisi siis sekä alkuillasta että illan päätteeksi: happy starting 17–18 ja happy ending esimerkiksi kello 24–01.

–·Miksi konjakit ja kalliit viinit kaadetaan lavuaariin ja pihvit biopolttoainetehtaalle resurssiviisaassa Jyväskylässä, resurssien hukkaamisesta huolissaan oleva kysyy pilke silmäkulmassa.

Kuinkahan monta lakia pitäisi muuttaa, että menettely onnistuisi?

 

Kauppaketju Lidl ostaa Jyväskylän kaupungilta tontin Palokasta Saarijärventien varresta uutta myymälä varten. Kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn tulevasssa tonttikaupassa Lidl saa samalla omakotitalon sekä liiterin.

Osuva tonttivalinta, sillä Liiteri on yksi Lidlin L-alkuisista lempinimistä. Muita ovat esimerkiksi Litti, Lintti, Liiteli, Liideli ja kuuleman mukaan Etelä-Pohjanmalla Lirl (ai se ollutkaan lempinimi).

 

Mitä yhteistä on JJK:lla ja Jyväskylän kaupungilla?

–·Huonosti menneen vuoden takia kumpikin pelaa ainakin ensi kauden alemmalla sarjatasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.