Kunpa prinssistä tulisi Phillip

Täydellistä! Syntyi pikkuinen prinssi, jota synnytyslääkäritkin kuvailevat kauniiksi. Vähemmän täydellistä: maailmanlaajuinen, herkeämätön huomio ja arvostelu.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ”varastivat” neljä yksityistä tuntia ennen kuin ilmoittivat lapsen syntymästä. Seuraan monen muun tavoin herkeämättä sitä, mitä tietoa lapsesta saamme. Mutta missä kulkee oikeutetun ja tunkeilevan raja?

Britanniassa on juhlittu koko yö kuin perinteisessä sadussa.

Prinsessa Ruususen syntyessä valtakunta juhlii ja haltiakummit tuovat lahjaksi kauneutta ja hyvyyttä, mutta kutsumatta jäänyt Pahatar taikoo prinsessan ylle pahaenteisen tulevaisuudenkuvan. Haltiakummit piiloutuvat vauvan kanssa metsään 16 vuodeksi.

Nykyajan kuninkaallisuus ei vaadi alamaisuutta, vaan julkisuutta. Kyse on valtioiden perinteistä ja aikuisten saduista, joskin kalliista sellaisista. Kuninkaallisia lapset ovat osa tarinaa eikä heitä voi piilottaa. Ilman heitä monarkialla ei ole tulevaisuutta.

Samalla kuninkaalliset ovat elävä linkki historiaan. Kyse on suvuista, joiden juuret liittyvät niin Venäjän viimeisen tsaariperheen kohtaloihin kuin Ranskan vallankumoukseen.

Tosi ja satu sekoittuvat. Baijerin kuningas Ludwig II rakennutti linnan, joka on ollut mallina Disneyn Prinsessa Ruususen linnalle. Siro ja monitorninen rakennus on erittäin suosittu matkailukohde.

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen lapsi syntyi eittämättä kultalusikka suussa, mutta samalla kultaiseen vankilaan. Dianan kohtalo ei unohdu.

Valtion rahoilla eläminen ei tarkoita täyttä julkista tilivelvollisuutta, mutta julkisuus ei myöskään ole sadun Pahatar.

Median ja kuninkaallisten yhteispeli on vaihtokauppaa, jossa molemmat hyötyvät. Tuleva vuosi osoittaa, löytävätkö brittimedia ja hovi toimivat pelisäännöt yhtä hyvin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Prinsessa Estelle on julkkis, mutta hänen julkisuutensa on tiukasti tytön vanhempien hyppysissä. Ruotsissa kuninkaalliset saavat tilaa, mutta myös suhtautuvat julkisuuteen pääosin myönteisesti.

Myös Britannian kuningashuoneen olisi järkevää julkaista pian virallinen kuva lapsesta.

Yksityisten hetkien salakuvaaminen on asia erikseen. Ruotsin prinsessa Madeleine ja hänen miehensä Chris kertoivat tulleensa surulliseksi kuvaajien tunkeilusta heidän yksityisellä häämatkallaan. Kuvaajat eivät tyytyneet seuraamaan paria veneestä, vaan vuokrasivat pieneltä saarelta viereisen talon.

Olenko minä edesauttamassa sitä, etteivät kuninkaalliset saa hetken rauhaa? Juttuja tehdään, koska me lukijat tahdomme. Minäkin klikkasin auki linkin, joka huusi: katso kuvat häämatkalta. Ja silti – minä en hyväksy tapaa, joilla kuvat on otettu.

Vastasyntyneen nimestä lyödään nyt kiivaasti vetoa. Toivottavasti prinssistä tulisi oikeudentuntoinen ja rohkea Phillip.

Jotkut seuraavat kuninkaallisia häitä prinsessakruunu päässä. Tätä kirjoittaa nainen, joka kyynelehti liikutuksesta viimeksi nähdessään Prinsessa Ruusunen -elokuvan loppukohtauksen.

Arki on usein kaurapuuroa, sen rinnalle tarvitaan sopivia annoksia prinsessakakkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.