Kunta- ja sote-sekoilu olisi nyt puhallettava poikki

Ei enää tiedä itkeäkö vai nauraa hallituksen hehkuttamille kunta- ja sote-uudistuksille. Kummastakaan ei näytä tulevan yhtikäs mitään. Sote-uudistus palautettiin yli kahden vuoden vatkaamisen jälkeen lähtöruutuun. Uutta selvitysryhmää pukkaa. Nyt siihen on nimitetty peräti 35 jäsentä, joista reilusti yli puolet on jälkikäteen tehtyjä eri hallituspuolueita edustavia poliittisia nimityksiä. Muutama asiantuntijakin ryhmään kelpuutettiin.

Kouvolan terveysjohtaja ja sote-järjestämistyöryhmän jäsen, Kati Myllymäki tylytti ministereitä todeten, että ”selvityshenkilöiden ehdotuksella pyyhittiin pöytää ja vähän lattioitakin ennen kuin kopiot olivat jäähtyneet” (HS 11.4.). Peruspalveluministeri kuittasi arvostelun pelkkänä turhanpäiväisenä riitelynä.

Oikeuskansleri kertoi vihdoin keskiviikkona sen minkä jo tiesimme; kunta- ja sote-uudistuksia sorvataan täysin eri tahtiin. Sosiaali- ja terveysuudistuksen peruslinjojen pitää kuitenkin olla tiedossa ennen kuin kuntajakolakia käsitellään. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää muistutti STT:n haastattelussa, että lainsäädäntöpäätöksiä ei voi tehdä, jos ei tiedetä, miten lakia sovelletaan. Nyt lakia säädetään siis ”huppu päässä”. Mikään järkipuhe ei kuitenkaan näytä heilauttavan kokoomuslaista kuntaministeri Henna Virkkusta. Hän jatkaa ylimielisesti täysin epäonnistuneen lakiesityksen eteenpäin viemistä.

Kuntauudistus on luokattoman huonosti johdettu ja se on ajamassa kunnat sekasortoon. Kansalaisen kannalta tärkein asia, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on ministeri Guzenina-Richardsonin (sd.) mukaan alistettu palvelemaan suurkuntahankkeen edistämistä.

Tämä jos mikä on paitsi törkeää, myös perustuslain kannalta erittäin arveluttavaa. Kataisen hallitus on joko tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään ajamassa julkisen sektorin lääkäripalvelut tuhoon.

Kovan valtapolitiikan hintaa hallitus on maksattamassa erityisesti lapsiperheillä, vanhuksilla ja sairailla, jotka eniten tarvitsevat sosiaali- ja terveyspalveluja.

Hallitus on päättänyt lakkauttaa kaikki 20 sairaanhoitopiiriä. Niiden tilalle ajetaan härkäpäisesti ”vahvoja peruskuntia” tai epämääräinen määrä vahvan peruskunnan sote-alueita ja sen päälle vielä viisi erityisen vaativan hoidon aluetta. Epämääräinen määrä siksi, koska yhden ministerin mukaan kehysriihi päätti 34 sote-alueesta, toisen mukaan lukumäärä oli 18, kolmas sanoi jotain siltä väliltä ja neljännen mukaan lukumäärästä ei ole sovittu mitään. Uskomatonta soppaa ja sähellystä. Selvää on vain se, että kun sote-hartioita pitäisi leventää, niitä ollaankin nyt kaventamassa. Tällä hallitus on käynnistämässä sosiaali- ja terveydenhuollon kilpavarustelun.

Millä matematiikalla osaajia kuvitellaan riittävän peräti 34:lle sote-alueelle, kun heitä ei riitä kahteenkymmeneen sairaanhoitopiiriinkään? Kun erityisvastuualueet mitä todennäköisimmin nappaavat osaajat, tulee sote-alueille pula lääkäreistä ja hoitajista.

Tämä avaa ovet apposen auki kansainvälisille lääkärifirmoille. Verovaroin kootut miljardit ovat vaarassa valua ulkomaisten lääkärifirmojen taskuihin, todennäköisesti myös veroparatiiseihin. Fantastista, vai mitä pääministeri Katainen?

Kuuden hallituspuolueen puheenjohtajat taputtelivat toisiaan selkään kehysriihen tiedotustilaisuudessa. Niin hyviä päätöksiä he omasta mielestään tekivät. Totuus esimerkiksi ökyrikkaita suosivasta osinkoverotuksesta paljastui osalle heistä vasta muutaman yön nukkumisen jälkeen. Siihenkin tosin tarvittiin keskustan puheenjohtajaa, Juha Sipilää, joka suomensi tehdyn päätöksen todelliset vaikutukset ja porsaanreiät.

Kansalaisia kurittavista päätöksistä hallitus ei hiiskunut sanaakaan ennen kuin oppositio ja media vaativat sitä. Esimerkiksi sähköveron nosto ja vuoden alussa voimaan tullut ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveron korotus kepittää kaikkein pienituloisimpia kansalaisia. Yhtä kipeästi satuttaa yksittäisten kansalaisten terveysmenojen nosto. Lääke- ja matkakorvauksia sekä yksityisen hoidon kelakorvauksia leikataan yhteensä 50 miljoonalla eurolla. Leikkaukset tulevat lisäämään muita sosiaali-terveyskuluja ja heikentävät kansalaisten terveyttä.

Tulo-, terveys- ja hyvinvointierot ovat Suomessa jo nyt revähtäneet. Päinvastaisista puheista huolimatta Kataisen hallitus antaa roppakaupalla niille, joilla menee erittäin hyvin ja ottaa pois niiltä, joilla ei enää ole mitään otettavaa.

Miten suurkuntahankkeen sokaisema hallitus, kokoomus etunenässä, kuvittelee, että reuna-alueiden ikäihmiset pystyvät pääsemään palveluiden piiriin, kun matkat pitenevät mutta matkakorvausten omavastuuta nostetaan tai matkoja vähennetään?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.