Kuntakartta kuin puhelinluettelo

Suomen Kuvalehti julkaisi tämän viikon numerossaan salaisen kuntakartan, jonka mukaan Suomeen jäisi noin 70 kuntaa nykyisen 336 kunnan asemasta.

Uuden kuntajaon pohjana pitäisi olla työssäkäyntialueet. Mutta onko kohuttu kuntakartta sittenkin syntynyt kesämökin saunassa, kun joku ministeriön virkamies on sytyttänyt tulta saunaa lämmittäessään ja tutkaillut sytykkeitä?

Humisevan harjun satunnaista vakinaisempi avustaja asteli perjantaina kartan kanssa heti Humisevan harjun kirjoittajan tykö ja kysyi, mitä karttaa uusi kuntakartta muistuttaa. Harjulla ei heti humissut tarpeeksi. Niinpä kartan tuoja antoi samantien vastauksen:

- Sehän on vanhasta puhelinluettelosta.

Totta tosiaan: kartta näyttää parikymmentä vuotta vanhan puhelinluettelon verkkoryhmäkartalta. Suurin poikkeus on siinä, että Viitasaari ja Pihtipudas olisivat ministeriön kuntasuunnitelmien mukaan jatkossa osa Äänekoskea, vaikka ne olivat aikanaan omassa verkkoryhmässä. Muutoin kartta noudattelee vanhaa verkkoryhmäjakoa.

Vuoden 1996 suuressa suuntanumerouudistuksessa silloiset 74 verkkoryhmänumeroa korvattiin 13 teleliikennealueen numerolla. Aiemmin Keski-Suomessa olivat käytössä verkkoryhmät malliin 941 (Jyväskylä) ja 944 (Saarijärvi).

UUSI JYVÄSKYLÄ syntyi vuoden 2009 alussa. Tuolloin korostettiin, että kolme kuntaa liittyivät yhteen - ei siis liitetty maalaiskuntaa ja Korpilahtea Jyväskylään, vaan luotiin uusi kunta.

Tänä vuonna Jyväskylän kuitenkin juhlii 175-vuotiasta taivaltaan. Mitä? Eikö uutta Jyväskylää oikeasti tehtykään?

KUOPIOLAINEN Lignell & Piispanen ei Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan saa käyttää tavaramerkeissään konjakki-sanaa.

Keski-Suomessa heräsi heti kysymys, vaikuttaako KHO:n päätös myös Pohjois-Päijänteellä, josta löytyy Konjakki-saari. Siellä sijaitsee Jyväskylän Järvipelastajien tukikohta.

Vinkkimiehen mukaan saaressa on joskus nautittu nimikkojuomaa. Nyt hän pelkää, että EU-tarkastajat tulevat tutkimaan saaren perusteellisesti.

YLEISRADIO siirsi radion urheiluselostukset Yle Puheeseen vuoden alussa. Ei ollenkaan hassumpi uudistus.

Mutta mikä olisi uuden radiokanava nimi, jos Yle suuntaa ohjelmistoa enemmän kuuntelijoille, joilla on pieniä tai isompia paheita?

- Tietysti Yle Pahe.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.