Kuntatalous herättelee ja ihan syystä

Kaupungin rankat säästöhankkeet ovat alkaneet kiinnostaa kuntalaisia toden teolla Jämsässä. Viime viikkoina on järjestetty useita yleisötilaisuuksia, joissa on pohdittu koulujen, kirjastojen, terveysasemien ja kylien tulevaisuutta sekä kuultu virka- ja luottamusmiesten näkemyksiä.

Vastaavaa keskustelutilaisuusilmiötä ei aiempien vuosien talousarviovalmistelun alla ole nähty. Virkamiesten haukkumista kyllä, kuten nytkin. Mutta he tekevät sen, mitä luottamusmiehet ovat käskeneet: etsivät säästökohteita.

Vilkkainta ja epäasiallisinta keskustelu on ollut sosiaalisessa mediassa, lähinnä parilla nettikeskustelupalstalla.

Nyt onkin tarjolla paljon sellaista, joka tavalla tai toisella kosketta monia. Suljetaanko Länkipohjan, Kuoreveden ja Jämsänkosken kirjastot, tehdäänkö selvä luokka-astejako Jokivarren ja Vitikkalan koulujen kesken, väheneekö jäähallien tuki dramaattisesti, korjataanko lukio vai tehdäänkö uusi ja pienempi, koska opiskelijamäärä vääjäämättä laskee?

Entä kuinka pysyvä on uimahallin, pikkukoulujen tai lääkärivastaanottojen tilanne?

Kuinka paljon heikkenee katujen ja latujen ylläpito? Kuinka laajalti päivähoitoa ulkoistetaan?

Yksinkertaisesti kysymys on siitä, että kaupungin rahat loppuvat. Virkamiesjohto on saanut tosissaan todistella, että muutos on pysyvä: valtio ei enää tule apuun. Päinvastoin se tuppaa sälyttämään uusia tehtäviä kunnille vaikka entisiäkin lupaillaan vähentää.

Eikä talous kohene johtajia vähentämällä, luvut ja mittasuhteet ovat niin suuria. Keskustelutilaisuuksissa meno on ollut melko laimeaa, tietysti koulukiihkoilua lukuun ottamatta. On lähinnä oltu kuulolla tai pantu hanttiin oman mielenkiintopiirin takia.

Isoja linjauksia ei yleisön joukosta ole juuri kirvonnut, on lähinnä kyselty pienistä yksityiskohdista. Parhaimmin mielestään tietävät mellastavat nettisivuilla, mutta yleisön edessä heitä ei ole tunnistanut nimellään ja naamallaan.

Jotain pitää tehdä. Kun hienoihin strategioihin ei ole rahaa, on hyväksyttävä niiden muuttaminen ja kutistaminen. Se koskee myös kaupungin henkilöstöä. Ja sitten on ponnistettava kohti parempaa. Aineksia nousuun on kyllä. Koulut ovat valtaosin ajanmukaisia, Himokseen rakennetaan ja suunnitellaan, teollisuusalueita kaavoitetaan ja Hallin varuskunnan uusiokäytöstä on toivoa.

Vai pitääkö ottaa aikalisiä, odottaa, että alkaa mennä todella huonosti?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.