Kuolemaa riittää yhä kaikille

Arvostetun Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin vuosikirjan mukaan ydinaseiden uhka maailmassa ei ole vähenemässä. Päinvastoin.

Maailmassa on kahdeksan ydinasevaltiota: Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska, Kiina, Intia, Pakistan ja Israel. Mailla oli tammikuussa yhteensä 20 530 ydinkärkeä. Silti ydinasevallat jatkavat tai jopa kiihdyttävät ydinaseohjelmiaan. Sipri ei näe aktiivista halua pyrkiä eroon ydinaseista: vuodessa maailman ydinasearsenaali oli pienentynyt vain 2 130:lla aseella.

Maailmanlaajuisesti ampumavalmiudessa on 5 027 ydinasetta. Lisäksi miltei välittömässä valmiustilassa on lähes 2 000 ydinkärkeä.

Suurimmat ydinasemaat ovat Venäjä ja Yhdysvallat. Ne sopivat huhtikuussa 2010 strategisten aseiden vähentämistä koskevassa uudessa Start-sopimuksessaan, ettei kummallakaan olisi valmiudessa kuin korkeitaan 1 550 ydinkärkeä. Venäjällä on 11 000 ydinkärkeä. Siprin mukaan niistä oli tammikuussa valmiudessa 2 427. Samaan aikaan Yhdysvaltain 8 500:n ydinkärjen asearsenaalista 2 150 oli käyttövalmiina. Britannialla valmiudessa oli tammikuussa 160 ja Ranskalla 290 ydinasetta.

Start-sopimuksesta huolimatta johtavat ydinasevallat Yhdysvallat ja Venäjä kehittelevät ydinasejärjestelmiään niin määrätietoisesti, ettei se Siprin mukaan viittaa ydinaseen merkityksen laskuun maiden strategisessa ajattelussa.

Ennen valintaansa Yhdysvaltain presidentiksi Barack Obama haaveili ääneen ydinaseettomasta maailmasta. Obama sai vuonna 2009 Nobelin rauhanpalkinnon, paljolti puheidensa ja lupaustensa perusteella.

ERITYISESTI Etelä-Aasian kilpailevat periviholliset Intia ja Pakistan paisuttavat ydinaseistustaan pelottavaa ja tasaista tahtia. Maiden varusteluponnistukset ovat viime vuosina suuntautuneet sellaisiin ballistisiin ja risteilyohjuksiin, jotka pystyvät kuljettamaan ydinkärkiä.

Siprin arvion mukaan Intialla on nyt 80-110 ydinkärkeä, noin 30 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna. Pakistanilla puolestaan on 90-110 ydinkärkeä, lisäystä viime vuodesta noin 20. Tarkkojen tietojen saanti suurista sotasalaisuuksista on vaikeaa, sillä Intia, Pakistan ja Israel ovat niin sanottuja de facto -ydinvaltoja, jotka ovat kehittäneet ydinaseensa ydinaseiden leviämisen kieltävän ydinsulkusopimuksen (NPT) ulkopuolella.

Intia on ydinasedoktriinissaan julistanut pidättyvänsä ydinaseiden ensikäytöstä. Pakistan, jonka rajojen yli läikkyvä Afganistanin sota on tehnyt entistäkin epävakaammaksi, ei ole vastaavaa julistusta antanut.

SIPRI puuttuu vuosikirjassaan myös maailmanlaajuisen varusteluteollisuuden korruptioon. Se on systemaattista ja kaikkialle levinnyttä.

Sipri arvioi, että lahjonta asekaupassa kattaa noin 40 prosenttia kaikesta kansainvälisessä vaihdannassa esiintyvästä korruptiosta. Se on melkoinen lisäsiivu jo muutenkin tähtitieteellisiin varustelumenoihin, jotka kaikki ovat pois inhimillisesti kestävämmistä hankkeista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.