Kupla paisuu Piilaaksossa

Kaliforniassa kiehuu ja kuplii. Nettiyhtiöiden huimat palkat, epäselvät tulonlähteet ja erittäin kalliit yrityskaupat puhuttavat kaikkia. Sosiaalinen media puhaltaa lämmintä ilmaa kuplaan Palo Alton miellyttävässä ilmastossa.

Microsoft maksoi noin kymmenen dollaria jokaisesta ilmaisia nettipuheluita tarjoavan Skypen käyttäjästä. Naamakirjan yhden käyttäjän laskennallinen hinta on sata dollaria, mikä tuntuu hullulta. Ammattilaisten verkostoitumissivuston LinkedInin osake nousi ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä reilut sata prosenttia New Yorkin pörssissä. Sen markkina-arvoksi tuli ensimmäisen pörssipäivän jälkeen yhdeksän miljardia dollaria. Tämä tarkoittaa lähes 37-kertaista hintaa suhteessa viime vuoden liikevaihtoon. Se on paljon.

Suomessa vastaavaa ilmiötä ei ole näkyvissä. Nokia on vienyt hapen. Erään pörssisanonnan mukaan putoavaa veistä ei saa yrittää ottaa kiinni. Sen pitää antaa pudota lattialle asti, muuten sormista voi tulla entistä tylpemmät. Elopin ilmaveivi on ollut putoava veitsi.

JENKKI-INDEKSIÄ on hyvä seurata. Löysin amerikkalaisen indeksin, minkä pitäisi kertoa Yhdysvaltain talouden ja osakemarkkinoiden tilasta. Sen suomennettu nimi on houkuttelevasti "härkien ja karhujen viisaus-indeksi". Sen laskennassa huomioidaan 32 eri Yhdysvaltain talouden tilaa kuvastavaa talouslukua. Niiden painoarvo indeksin laskennassa vaihtelee luvun tärkeyden mukaan. Esimerkiksi kuluttajahinnat arvioidaan kolme kertaa tärkeämmäksi kuin maataloustuotteiden hinnat. Tärkeimpien lukujen joukkoon kuuluvat mm. teollisuustuotanto, S&P 500-indeksi, öljyn hinta, vähittäiskauppa, kauppatase, työttömyysaste ja korkotaso.

Indeksin arvo vaihtelee sitä mukaa, kun siihen kuuluvia talouslukuja julkaistaan. Se voi vaihdella nollan ja sadan välillä, joten puolivälin yläpuolella ollaan aurinkoisemmalla puolella katua. Se oli huhtikuun lopulla 58,21 pisteessä, mikä tarkoitti positiivista näkymää. Nyt se on pudonnut selvästi alle 50 pisteen eli sijoitussää on synkentynyt.

Alkuvuoden 2008 perusteella sen ennustekyky näyttää hyvältä. Silloin se liikkui alimmillaan 20 pisteen tuntumassa. On silti hyvä muistaa amerikkalaisen baseball-valmentajan Yogi Berran tokaisu: "Ennustaminen on vaikeaa - erityisesti tulevaisuuden ennustaminen". Tuo lause on sittemmin laitettu monen kuuluisuuden suuhun ja useita suomalaisia poliitikkoja väitetään lauseen isäksi.

HÄRKÄ JA KARHU ovat osakesijoittajien lemmikkejä. Härkä symboloi nousevaa osakemarkkinaa, hyökkäähän horoskooppimerkkini alhaalta ylöspäin. Karhu puolestaan iskee ylhäältä alaspäin, joten karhumarkkina meinaa osakekurssien laskua.

Häristä pidetään enemmän ja veistokselliset eläimet koristavat monen pörssihuoneen julkisivua. Manhattanilla New Yorkissa patsastelevan pronssihärän ympärillä riittää turisteja kameroineen. Sen mahanalus viehättää ihmisiä, sillä sen kivesten koskettamisen tiedetään tuovan sijoittajalle ja meklarille onnea. Ja niiden kiiltävyydestä päätellen on niitä kosketeltukin.

Kirjoittaja on sijoittamisen ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.