Kuun ja luun pimeällä puolella tallustelua

Joulu vietettiin Jyväskylän tienoolla ilman lunta, mikä oli murhe uuden pulkan omistajalle, mutta ilo pyöräilijälle, kun ulkopyöräilykausi jatkui yllättäen. Katujen hiekoitussepeli tosin puhkoi molemmat renkaat, ja renkaanvaihtaja taas rikkoi vaihdelaatikon. Varikkokäynti kesti näin ollen kaksi päivää.

Vaikka päivä hiljalleen pitenee, tuntuu lumettomassa synkeydessä kuin asuisi Kuun pimeällä puolella. Kokemus sekin.

Tänä vuonna tuli todistettua, että joulu tulee ja menee ilman viittä kiloa suklaata. Aika kului hyvin ilman jatkuvaa mussuttamista amarylliksen avautumista seuraten. On merkillistä, miten yhdestä silmusta puhkeaa lopulta jopa neljä eri suuntiin osoittavaa kukkaa.

Silmu itsessäänkin on sievä, se muistuttaa jotain, mitä en enää muista.

Tapaninpäivänä televisiosta ei tullutkaan Billy Smartin joulusirkusta, mikä pettymys.

Joulun hiljaisena uutisaikana näkyvää huomiota ympäri maailmaa sai The New England Journal of Medicinessä julkaistu suomalaistutkimus, jossa todettiin polven tähystysleikkaukset turhiksi potilaille, joilla kierukan hajoaminen on iän tuomaa rappeutumista. Valeleikattujen polvi oli yhtä hyvä tai huono kuin oikeasti leikattujen vuoden kuluttua operaatiosta. Jo vuonna 2008 julkaistu amerikkalaistutkimus totesi kierukkaleikkauksen turhaksi nivelrikkopotilaiden kohdalta ja vakuutusyhtiöt lakkasivat leikkauksia maksamasta. Nytkin syntyy varmasti globaaleja säästöjä.

Polvivaivaiset olivat tuoreimmista tutkimustuloksista toki jo kuulleet, sillä ne ovat siirtyneet pikapikaa hoitokäytäntöön. Se on hyvä, kukapa nyt turhaa leikkausta haluaisi. Ehkä joku seisomatyöläinen kuitenkin ottaisi mieluummin kierukan retaleiden poiston heti kuin odottaisi kivuliaana kuukausia niiden hajoamista verenkiertoon.

Uusi matkailulajikin on nivelvaivaiseen maahamme syntynyt. Kun ennen haettiin voita Ruotsista ja viinaa Virosta, haetaan nyt eri maista Voltaren-kiputabletteja. Suomessa ne ovat reseptilääkkeitä, muualla apteekki- tai rohdoskauppatavaraa. Ne ovat myös suosittuja tuliaisia.

Ajatukset polveilevat, sillä oma polvi on parista muusta kuin kierukkasyystä ollut kipeä jo yli puoli vuotta, eikä loppua näy. Jotain voi aina yrittää. Se on jo tullut selväksi, ettei tytön paras ystävä ole timantti, vaan nelipäinen reisilihas. Herkkujen kokkailun sijaan nyt jumpataan. Polven yläpuolisen ruumiin olisi myös syytä keventyä huomattavasti.

Ken vaivojansa vaikertaa on vaivojensa vanki, runoili jo Kaarlo Kramsu aikoinaan. Varmuuden vuoksi olen kehittänyt itsehoitomuodon, jota lähipäivinä tarjoan julkaistavaksi edellä mainitun lääketieteellisen julkaisun lisäksi ainakin The Lancetiin. Otsikoksi sopisi vaikka The Finnish Non-sham Surgery for Knee Osteoarthritis and Everything Else.

Ensin juodaan nopeaan tahtiin pullo pöytäviinaa tai vastaavaa. Sen jälkeen kiskaistaan Homelite käyntiin. Jos operaation toistaa myös toiselle jalalle, pääsee kädenkäänteessä eroon myös merkittävästä määrästä ylipainoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.