Kuuntelin taas kuunnelmia - Ja se on Sipilän vika

Valehtelisin, jos väittäisin, että kesä ja kuunnelmat ovat minulle automaattinen kombo. Eivät ole. En ollut ikinä kuunnellut kuunnelmia ennen kuin hotkaisin toissa kesänä 20-osaisen Juicen Taivaallinen Aulabaari -pläjäyksen käytännössä yhdeltä istumalta. Tai oikeastaan makuulta.

Yhtä ääninäytelmää olin tosin ohuesti ollut tekemässä vuosia sitten uutistenlukijan cameo-roolissa.

Männä viikolla palasin ”taas” kuunnelmien pariin. Syypää oli rikostoimittaja-kirjailija Jarkko Sipilä. Hän twiittaili Rikoslyhärit-sarjan julkaistuneen Yle Areenaan. Sipilä sekä kollegansa Harri Nykänen ja Jouni Mölsä kirjoittivat 1990-luvun puolivälissä Radiomafialle 30 noin vartin mittaista minikuunnelmaa. Niissä esiintyy liuta tuttuja ääniä, osa jo edesmenneitä.

Useammassakin Rikoslyhärissä esiintyvä Esko Nikkari on eräs sellainen. Nikkari voisi lukea vaikka puhelinluetteloa tai perussuomalaisten jäsenrekisteriä ja sitä olisi mukava kuunnella. Soundi on jäljittelemätön.

Myös Matti Pellonpää piipahtaa yhdessä pätkässä tutkaparinsa Kari Väänäsen kera. Pellonpää on nyt järjen ääni, Väänänen vankilasta karannut tohelo.

Väänänen, toisin kuin Pellonpää, on reaalimaailmassa edelleen vahvasti elävien kirjoissa. ”Kohteliaan pummin” kuolemasta tulee huomenna kuluneeksi 23 vuotta. Ihmisillä on kuulemma tapana viedä Pellonpään haudalle Malmin hautausmaalle avattuja Koskenkorva-pulloja, joissa saattaa olla kukka.

Uskon, että hän arvostaisi elettä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .