Kuusi ehdotusta Linnan juhlien järjestämiseksi

Presidentinlinna menee remonttiin, ja Turku ehti ensimmäisenä ilmoittautua itsenäisyyspäivän vastaanoton väliaikaiseksi järjestäjäksi. Valmius juhliin on myös Jyväskylän Paviljongissa ja muissa harmaissa messuhalleissa ympäri Suomen.

Hyvin alkanutta ajatustyötä ei kannata latistaa, vaan lisätään siihen kunnolla vauhtia.

 

Hartwall-areena: Parin tuhannen vieraan joukko mahtuu hyvin Suomen suurimman sisäareenan permannolle. Lätkäkaupungeista kerätään katsomo täyteen fanilaumojen typerintä kärkeä homottelemaan ja huutelemaan törkeyksiä. Samalla muualla Suomessa järjestetään hyvän mielen urheilutapahtumia, joissa fiksusti käyttäytyvä enemmistö voi nauttia ensisijaisesti hyvätasoisesta jääkiekosta.

 

Helsingin Kauppatori: Torilla tavataan! 1995, 2011, 2013? Pukuhuolet ovat ohi, kun vieraatkin saavat ylleen valkoiset college-paidat ja Karjala-lippikset. Sakari Kuosmanen vetäisee Finlandian, ja kaikki saavat taas olla hetken sankareita. Konsepti on tuttu kuin Linnan juhlat. Omat pullot mukaan, ja sata tuhatta suomalaista voi remuta yhdessä. Lopuilla on varmasti hyvä syy jäädä kotiin.

 

Entinen paperitehdas: Näitähän alkaa olla joka toisessa tehdaskaupungissa. Yksi hienoimmista on Jyväskylän Kankaan tehdas, jossa on tilaa isoillekin pidoille. Kunniavieraiksi kutsutaan parisataa irtisanottua duunaria. Vastakkainasettelun aika on täällä taas, kun he pääsevät sanomaan käsityksensä nykymenosta suoraan vuorineuvoksille ja osakkeenomistajille.

 

Limudisko: Juhlien ensikertalaiset ihmettelevät usein, miten paljon Linnassa tapaa loppuillasta humalaisia vieraita. Ihmettely loppuu, kun ovelle pannaan jykevä portsari puhalluttamaan kaikki sisälle pyrkivät eikä juhlissa tarjoilla alkoholia. Hyväksi havaittuja liikuntataloja ja järjestelyissä rutinoituneita urheiluseuroja on melkein joka kunnassa. Kenenkään ei tarvitse enää pelätä salakavalaa boolia.

 

Hajasijoitus: Miksi vain yhden paikkakunnan pitäisi saada nauttia lystistä? Parhaaseen aluepolitiikan henkeen parin tuhannen vieraan joukko voidaan jakaa esimerkiksi sadan hengen ryhmiin, jolloin yksikään maakunta ei tule sorsituksi etelän kustannuksella. Hanketta varten on syytä perustaa ajoissa koordinaatiotyöryhmä, johon voidaan pätkätyöllistää puolen tusinaa tuoreita hallintotieteiden maistereita.

 

Tallinnan-risteily: Harva asia on niin nykysuomalaisen kulttuurin ytimessä kuin Viron-matkailu, joka on yhä monille humalanhuuruista ja alehintaista hedonismia. Tallinnan satamaan saapuessa juhlavieraat voivat joukolla ylpeillä Suomen sotahistorialla ja sosiaaliturvalla sekä kadehtia Viron yhteiskunnan dynaamisuutta ja matalaa verotusta.

Samalle risteilylle voidaan näppärästi yhdistää Suomen (6.12.) ja Viron (24.2.) itsenäisyyspäivien vastaanotot. Sukulaiskansat kohtaavat Tallinkin baarissa vaikkapa loppiaisen tienoilla ja kajauttavat yhteislauluna Maamme / Mu isamaa, mu õnn ja rõõm. Loppuillan karaokessa kuullaan ainakin Saarenmaan valssi ja Poika saunoo / Poeg on kodus.

 

Ideat ovat vapaasti presidentin kanslian käytettävissä. Korvaukseksi riittää kutsu juhliin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.