Kyllä lähtee

Ensimmäinen Kummeli-sketsisarja alkoi 25 vuotta sitten. Se ei ollut suuri tv-tapaus. Esiintyjät olivat suurelle yleisölle tuntemattomia muusikoita. Tv-viihteen tekijöinä, näyttelijöinä ja koomikoina Kummeli-porukka koostui amatööreistä. He kuvasivat ensimmäiset sketsinsä omilla laitteillaan nollabudjetilla. Ylen Matti Grönberg osoitti kuitenkin suurta viisautta ja antoi miehille oman sketsisarjan.

Katsojaluvut olivat aluksi kokoluokkaa 200 000–300 000, eli aika vaatimattomia. Ensimmäiset Kummeli-fanit olivat nuorempia ihmisiä, koululaisia ja opiskelijoita. Maine alkoi kasvaa, ja parhaimmillaan katsojia on ollut 900 000.

Ennen somea Kummelin maine levisi lähinnä suusta suuhun. Kansa toisti innolla Kummeli-hokemia – ”artisti maksaa”, ”parasta a-ryhmää”, ”do-diin”, ”jumankauta juu nääs päivää”. Itse asiassa toistaa yhä.

Tuntuu oudolta ajatella, että tässä maassa asuu suuri joukko täysi-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat syntyneet Kummeleiden tv-uran alkamisen jälkeen. Monet heistä ovat vilkuilleet Kummeli-sketsejä YouTubesta. Yle Areenasta löytyvät nyt Kummelin kaikki sketsisarjat ja muutakin Kummeli-kamaa, joten uusia faneja syntyy yhä.

Ajatelkaa: joku saattaa juuri tänään tutustua ensimmäistä kertaa Mauno Ahoseen, Sakuun ja Spiidiin sekä tamppauksen jaloon urheilulajiin. Tai käsittää, mistä termi ”normipäivä” tulee. Jokaiselle maahanmuuttajalle pitäisi järjestää pikakurssi Kummeli-huumorista.

Kuvateksti: Kummeli eli Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen ja Olli Keskinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.