Kyllä sähkö voi olla vientituote

Nolla, yksi vai kolme ydinvoimalaa, kiistelevät hallituspuolueet. Vihreät eivät halua lisää ydinvoimaa. Keskusta puhuu korkeintaan yhdestä voimalasta. Kokoomuksen on valmis antamaan luvan vaikka kolmelle ydinvoimalle.

Poliittinen keskustelu voi päätyä kompromissiin, jossa lupa myönnetään kahdelle ydinvoimalalle. Lupaa ydinvoimalan rakentamiseen hakee kolme yhtiötä.

Ydinvoima on koettu vahvasti säänneltäväksi toiminnaksi. Voimalan rakentaminen vaatii lupaprosessin eikä luvan myöntäminen suinkaan ole itsestään selvää. Päätös on aina poliittinen.

1980-luvun lopulta aina vuosituhannen vaihteeseen saakka lupa oli poliittinen mahdottomuus.

Olkiluodon kolmannen reaktorin rakennuslupa avasi uudelleen ydinvoiman rakentamisen Suomessa. Meneillään olevasta, vaikkakin kompuroivasta, rakennushankkeesta tuli päänavaaja länsimarkkinoilla.

YMPÄRISTÖRISKIT JA onnettomuuden mahdollisuus ovat ydinvoiman kääntöpuolia. Jos ydinvoimalassa tapahtuu suuri onnettomuus, se on kansainvälinen kriisi. Tshernobylin onnettomuus ei toistu samanlaisena mutta täysin onnettomuusriskiä ei voi kitkeä pois.

Myös käytetyn polttoaineen loppusijoitus on ongelma. Jätteet pitää säilöä pysyvästi turvalliseen paikkaan eli meillä kallioperään. Loppusijoituskin luo oman onnettomuusriskinsä.

Ydinvoimaonnettomuudessa on yksi ikävä piirre. Onnettomuusriskiä ei hinnoitella ydinsähkön hintaan, vaan käytännössä onnettomuustilanteessa kulut maksaa yhteiskunta. Samalla tavalla suurpankit tekevät voitot itse mutta kriisissä tappiot sosialisoidaan. Tämä on yhteiskunnallista riskiä.

Lisäksi on huomioitava, että osa ihmisistä kokee ydinvoimaa kohtaan periaatteellista inhoa.

ENERGIAN HINTA nousee tulevaisuudessa, sillä öljyvarat ehtyvät. Sähkön kysyntä kasvaa, kun maanteille tulee sähköautoja. Vaikka energiasäästö vähentää kotien ja tehtaiden sähkönkulutusta, ilmastopäästöjä aiheuttavan kivihiilen ja öljyn korvaaminen vaatii lisää puhdasta sähköä.

Ydinenergia ei aiheita ilmastopäästöjä.

Suomalaisen yhteiskunnan kannattaa ilmastopäästöjä vähentääkseen panostaa ydinenergiaan ja kotimaiseen bioenergiaan. Tällä yhdistelmällä riippuvuus öljystä, kivihiilestä ja tuontisähköstä voidaan poistaa.

Kun melkoisella varmuudella myönnämme luvan ainakin yhdelle uudelle ydinvoimalalle, lupa on samalla järkevää antaa jokaiselle turvallisuusehdot täyttävälle hakijalle. Näin energian hinta pysyy kohtuullisena.

Kun viime vuosikymmeninä olemme olleet energian tuojia, voimme muuttua energian viejäksi. Sopivalla ydinvoimalan omistajille asetettavalla ydinvoimaverolla myös koko yhteiskunta saa tästä ydinsähköstä tuloja.

OPETUSMINISTERI Henna Virkkunen (kok.) voi tehdä merkittäviä alueellistamisratkaisuja. Valtion erityiskoulujen keskus sopii Jyväskylään samoin kuin valtion keskusarkistokin.

Molemmat ratkaisut ovat järkiperusteisia. Nyt odotetaan ministerin toimia.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.