Kyteviä pesäkkeitä vaikea sammuttaa

Kansainvälinen valuuttarahasto uskoo kevätennusteessaan globaalin talouskasvun jatkumiseen, vaikka raaka-ainehintojen nousu onkin yllättänyt ja monenlaiset muut ongelmat pitävät epävarmuutta yllä. Euroopassa Saksan talousennusteet tälle vuodelle on jo nostettu kolmen prosentin tuntumaan.

EKP nosti odotetusti ohjauskorkoaan varttiprosenttiyksikön, ja markkinat ennustavat lisänostoja liikaakin. Samaan aikaan Euroopan pensaspalon pysähtyminen Portugaliin ei ole ollenkaan vielä varma, ja jo olemassa olevat palopesäkkeet ovat todella vaikeita sammutettavia.

TODENNÄKÖISESTI Kreikassa, Irlannissa ja Portugalissa kytee ja leimahtelee kunnes pysyvä vakausratkaisu saadaan toimimaan vuoden 2013 kesästä lähtien. Suomessa opposition vaatimus sijoittajavastuun ulottamisesta jo tulevaan Portugalin pelastusratkaisuun on väärä.

Nyt on varjeltava Espanjaa tartunnalta ja sen pankeille ei pidä nyt sälyttää yhtään mitään. Ne ovat isoja Portugalin luotottajia. Espanjan joutumista pelastettavien joukkoon euroalue ei kestä. Onneksi se painajainen pelottaa myös kansainvälisiä sijoittajia.

Euroopan keskuspankki selitteli päätöstään koron nostosta. Nosto on kuitenkin hyväksyttävä signaali, vaikka monessa euromaassa talous on vielä nousemassa kuopastaan. Jos aidot investoinnit myös Saksan ulkopuolella eivät ala käynnistyä kunnolla, kovin matala korko pelkästään uhkaa nopeuttaa hintojen nousua ja muhittaa uusia kupruja rahoituspuolella.

Ongelmamaiden ja Saksaa lukuun ottamatta hidaskasvuisten suurten talouksien tilaa koronnosto ei tietenkään helpota, eikä todellakaan ihan ongelmaton ole sekään kummajaisuus, että ohjauskorko nousee mutta pankkijärjestelmä saa edelleen rahoitusta avokätisesti.

Kovin kaksista ja pikaista koronnostokierrettä tuskin tullaan näkemään, sen verran kovasti raaka-ainemarkkinoiden hinnannousut, energiaverot ja julkistalouksien kuntoonpano tulevat jarruttamaan reaalitalouksien kasvuvauhtia.

Euron arvonkehitykseen taas vaikuttavat nyt niin monet ja osin vastakkaiset asiat, että se voi ampua helposti yli mihin vaan.

EUROALUEEN KEHITYS on siis jatkossakin perin epäyhtenäistä ja siten epävarmuus jatkuu. Arvaamaton aika jatkuu myös Atlantin toisella puolella. Jenkkitalouden perusasiat eivät ole kunnossa löysän rahapolitiikan voitelemasta kasvusta huolimatta. Työmarkkinoiden osallistumisaste on ruman alhainen ja ongelmat asuntomarkkinoilla jatkuvat. Keskuspankki jatkaa lainojen nosto-ohjelmaa kesään, eikä ohjauskoron uskota nousevan tänä vuonna.

Jenkkiliittovaltio onnistui saamaan kongressilta rahoituksen budjettikautensa loppukuukausille, mutta lokakuun alusta alkavalle budjettikaudelle on vaikea rakentaa sopubudjettia. Presidentti Barak Obaman odotetaan kertovan tällä viikolla liittovaltion suuren budjettialijäämän supistusehdotuksia.

Lähiaikojen datatarjontaan Atlantin molemmin puolin kuuluvat tuoreet hintatiedot ja USA:ssa seurataan tarkasti myös kuluttajien käyttäytymistä.

SUOMESSA ensi viikolla kuullaan Nokian tulos alkuvuodelta ja aika paljon muutakin on kerrottava. Sitä ennen on eduskuntavaalit, joilla on tällä kertaa kansainvälistä mielenkiintoa, vaikkei Suomi Euroopasta mihinkään pääse. Vaalikamppailun kalkkiviivoilla kannattaa muistaa, että vaalien jälkeenkin on elämää ja yhteistyöhön on monipuoluemaassa pystyttävä. Eivätkä ehdokkaiden häirintä tai suoranainen väkivalta kerta kaikkiaan kuulu demokraattiseen maahan.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.