Läheistä paikallisruokaa

Jyväskylän Paviljongin alueella viikonvaihteessa järjestetty 19. Ween, Maan Wiljaa -tapahtuma oli jälleen täynnä huumaavia tuoksuja, värikkäitä kojuja ja tungokseen asti lähiruuasta kiinnostunutta väkeä.

Viimeistään tämä tapahtuma todistaa lähiruokabuumin ilmiöksi, joka ei ole totta vain juhlapuheissa vaan kaikenikäisten ihmisten arkisissa arvostuksissa.

Lähiruuan aseman vahvistaminen on jopa hallitusohjelmassa. Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan lähiruokaohjelmaa. Pohdinnassa on jopa lähiruoka-termin oikeaoppisuus.

Ministeriön lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen ehdottaa tuoreessa Elintae-lehdessä lähiruuan tilalle paikallisruoka-nimitystä. Luontevin paikallisruuan aluemäärittely olisi hänen mielestään maakunta.

Viljasen ajatus tuntuu luontevalta. Itselleni läheisintä paikallisruokaa ovat yhtä lailla viitasaarelaiset muikkusäilykkeet kuin laukaalainen leipäkin.

Läheisyyden tuntu lisääntyy, jos tuntee tekijän ja tietää raaka-aineetkin lähellä kasvatetuiksi. Valitettavasti edelleen kotimaisessa leivässä voi olla vaikkapa puolalaista ruista, eikä sitä tarvitse pakkauksessa mainita.

Pääsin Ween, Maan Wiljaa -tapahtuman yhteydessä järjestetyn Paras pellon tuote -kilpailun tuomaristoon, oikeiden asiantuntijoiden joukkoon tiedotusvälineiden edustajana. Viisihenkisen raadin tehtävänä oli maistella, haistella ja tutkailla kahtakymmentä kilpailuun valittua tuotetta ja valita niistä paras.

Keskisuomalaista vaatimattomuutta lienee syyttäminen, kun vain kaksi kilpailuun lähetetyistä tuotteista oli tästä maakunnasta peräisin. Niistä laukaalaisen Järvenpään luomutilan väinönputkisiirappi sai tuomaristolta maininnan Paras keskisuomalainen lähituote.

Väinönputki on useimmille meistä arvoton rikkakasvi, mutta pohjois-Suomessa sitä on osattu hyödyntää terveellisen ravinnon lähteenä jo kauan sitten.

Kilpailutuotteita piti arvioida viidestä eri näkökulmasta: uutuusarvo, pakkaus, ulkonäkö, rakenne ja maku.

Makuasioista ei parane kiistellä, sanoo vanha viisaus. Tämä tuomaristo oli voittajiksi yltäneiden löökikastikkeiden ja rommilla maustetun mustaherukkahyytelön herkullisuudesta yllättävän yksimielinen.

Lööki muuten on pohjalaismurteissa sipulia. Palkituissa salaatti- ja marinadikastikkeissa lööki oli saanut seurakseen valkosipulia ja tervaa, siis tuotteiden uutuusarvo tuli uusista makuyhdistelmistä.

Suurten markkinoiden kaltaiset tapahtumat ovat lähiruuan tuottajille erinomaisia tilaisuuksia paitsi myydä myös tehdä itseään tunnetuksi ja saada vinkkejä tuotekehitykseen.

Pro ruokakulttuuri -hankkeen projektipäällikkö Leena Pölkki arvioi sunnuntain Keskisuomalaisessa, että lähiruuan kysyntä ylittää jo paikoin tarjonnan Keski-Suomessa. Lähiruokapiirejä on perustettu eri puolille maakuntaa, mutta vieläkään ne eivät tavoita kaikkia asiasta kiinnostuneita.

Kasvupotentiaalia onkin roimasti, sillä lähiruuan markkinaosuus Suomessa on vasta kymmenisen prosenttia. Tuontiruuan osuus on kasvanut vuosi vuodelta, nyt se on noin viidennes ostoskoreista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.