Lähi-idässä ohjus on miehen mitta

G azan kaistalta lauantaina saadut kuvat pistivät ihon kananlihalle. Silmien eteen tykitettiin sotilaiden silvottuja ruumiita ja verisinä kadulla hoippuvia siviilejä. Ei mikään täsmäisku eikä pr-voitto Israelille.

Miksi siviilejä sitten tapettiin? Siksi, että gazalaisten yleinen mielipide saataisiin Hamasin vastaiseksi, ja järjestö pitkällä tähtäimellä pois vallasta.

Toimiiko tällainen ajattelu? Voi toimiakin, koska Lähi-idässä kunnioitusta saa edelleen se, kuka on vahvin - ei se, kenen toimilla on moraalinen oikeutus.

Toisaalta verisin Gazaan tehty isku sitten vuoden 2005 vetäytymisen voi johtaa palestiinalaisten rivien yhdistymiseen, mikä on iso uhka Israelille.

Juutalaisvaltiossa kuitenkin laskettiin, että vielä isompi uhka olisi se, että noin viikon verran jatkuneeseen rakettituleen jätettäisiin vastaamatta.

Se olisi ollut Lähi-idän macho-kulttuurissa heikkouden merkki, kasvojen menetys, jonka seurauksena qassamit ja katjushat olisivat lennelleet yhä raivokkaammin Israelin puolelle.

Eivätkä pelkästään ne. Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaavan Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoi viime sunnuntaina Israelin hallitukselle, että Hamas on saanut haltuunsa uusia raketteja, joiden kantama on yli 40 kilometriä. Niiden myötä tulilinjalla olisi pian myös Israelin seitsemänneksi suurin kaupunki, vajaan 200 000 asukkaan Beersheva.

Iranin sotilaallisesta tuesta Hamasille on puhuttu jo pitkään. Israelilaislehtien mukaan viikko sitten päättynyt puolivuotinen tulitauko oli Hamasille pelkkä aseiden- ja voimienkokoamistauko. Ei siltä kukaan muukaan paljoa odottanut, kun edes tulitaukoehdoista ei saavutettu kesällä yksimielisyyttä. Rakettituli jatkui heti kun tulitaukopäivä meni umpeen.

Nyt kuitenkin hyökkää Israel. Maan armeija on ilmoittanut, että "operaatio jatkuu, laajenee ja tehostuu niin kauan kuin on tarpeellista".

Koston kierre. Puhki kulunut sanapari, joka on edelleen niin osuva. Sitä ei kuitenkaan pitäisi käyttää väärin: ei uskontoja, ei kansoja, ei valtioita eikä yksittäisiä poliitikkojakaan vastaan.

Kysymys on toimintakulttuurista, joka perustuu vahvemman oikeuteen. Niin kauan kuin siitä pidetään kiinni, tappaminen jatkuu, sillä "vahvoja" kyllä Lähi-idässä riittää.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.