Lähtölaskenta käynnissä

Iranin ydinohjelmasta saavutettu neuvotteluratkaisu on odotetusti joutunut tiiviiseen tarkasteluun sekä kansainvälisen spekuloinnin kohteeksi. Samalla se on saanut seurakseen niin myönteisyyttä kuin synkkiä ennusteita, jopa sotilaallisia jännitteitä.

Sopimuksen lopullisesta kohtalosta päättää Yhdysvaltain kongressi, jolla on syyskuun puoleen väliin asti aikaa käsitellä asiaa.

Vastustaessaan demokraattista presidenttiä Barack Obamaa kongressin republikaanienemmistö on heti käynyt sopimustekstin kimppuun, mistä lasketaan irtoavan lisäpisteitä maan sisäpolitiikassa sekä tulevissa presidentinvaaleissa. Mutta samalla se on johtamassa perustuslailliseen kädenvääntöön veto-oikeutta käyttävän presidentin auktoriteetista.

Obaman hallinnon varoitukset sopimuksen hylkäämistä seuraavasta Iranin ydinohjelman tehostumisesta ovat toistaiseksi kaikuneet kuuroille korville. Käsittelyä kongressissa hämmentää suhteet liittolaiseen Israeliin, joka julistamalla sopimuksen kohtalokkaaksi historialliseksi virheeksi on avoimesti lähtenyt haastamaan Obaman hallintoa.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun peitellyt uhkaukset iskeä Iraniin on saanut jopa ulkoministeri John Kerryn varoittamaan Israelia kohtalokkaasta virheestä sekä maan kansainvälisen aseman vaikeutumisesta. Israel on kuitenkin muistuttanut Iranin yhä uhkaavan juutalaisvaltion olemassaoloa ja katsoo näin oikeudekseen puolustautua.

Iranin taitavat neuvottelijat pitävät saavutettua tulosta voittona. Myös vastapuolen neuvottelijat ovat esiintyneet tyytyväisinä ja puolustaneet sopimusta, jonka lasketaan hillitsevän Iranin ydinohjelmaa. Vastineeksi Iranin vastaisia pakotteita puretaan.

Mutta Lähi-idässä pohdiskellaan miten Iran aikoo käyttää ydinteknologiasta hankkimaansa kokemusta ja mitä se aikoo tehdä ulkomailta vapautuville yli sadan miljardin euron varoilleen. Kuinka paljon niistä kanavoituu terrorismin ja Syyrian verisen sisällissodan rahoittamiseen? Israelin lisäksi tätä pohtivat Lähi-idän sunnivaltiot, joiden mielestä aluetta uhkaa aseellinen konflikti.

Myös presidentti Obama myöntää aseellisen konfliktin mahdollisuuden, minkä seurauksena hän lähetti puolustusministerinsä Ashton Carterin pikaisesti alueelle. Israelilla uskotaan olevan hyökkäyssuunnitelmat tehtyinä mutta ilman Yhdysvaltain tukea ne ovat vaikeasti toteutettavissa.

Uhkakuvia torjuvat läntiset teollisuusmaat valmistautuvat paraikaa muuttamaan syntyneen sopimuksen tuottoisiksi kauppasopimuksiksi kun Iranin houkuttelevia markkinoita ovat heti syksyllä kolkuttelemassa pitkä rivi diplomaatteja ja teollisuusjohtajia. Mutta katse on kuitenkin ensin Yhdysvaltain kongressissa.

Kirjoittaja on Lähi-idässä vuosina 1981–2002 työskennellyt vapaa toimittaja, joka asuu nyt Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.