Löysä paheksunta ei riitä

Suomalaiset poliitikot ovat kuka mitenkin ilmaisseet paheksuntansa pahoinpitelyyn johtaneesta äärioikeiston mellakoinnista Jyväskylässä lauantaina.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painotti tuoreeltaan, että tämänkaltaisia väkivaltaisuuksia ei voida missään nimessä hyväksyä. Samalla hän korosti, että tapahtumien selvittäminen on poliisin asia.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan totesi, että äärijärjestöjen seuraamista on tehostettava.

Erityisen tarkkaan on seurattu, miten perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kommentoi äärioikeiston Jyväskylässä järjestämää mellakkaa. Soini kirjoitti sunnuntaina ”plokissaan”, että hän ei hyväksy väkivaltaa missään muodossa ja että väkivaltaa on vastustettava aina ja joka tilanteessa. Hän ei tosin kirjoituksessaan maininnut suoraan Jyväskylän tapahtumia.

Soinin ulostuloa on seurattu tarkkaan varsinkin perussuomalaisen kansanedustaja Olli Immosen vuoksi. Immonen tuomitsi facebook-päivityksessään heinäkuun lopulla monikulttuurisuuden, mikä nostatti mielenilmauksia kulttuurisen moniarvoisuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Sen jälkeen on puitu hartaasti mitä Immonen päivityksellään todella tarkoitti. Sitä hän joutunut miettimään itsekin.

Mutta Immonen on kohahduttanut myös poseeraamalla kesäkuussa yhdessä Suomen Vastarintaliikkeen kanssa. Kyse on siis samasta porukasta, joka riehui nyt Jyväskylässä.

Juuri tämän vuoksi hallituksen ja erityisesti perussuomalaisten puoluejohdon – siis Soinin – kanta Jyväskylän tapahtumiin on tärkeä.

Kansanedustajan veljeily äärioikeiston kanssa on vakava paikka. Pelkkä paheksunta ei riitä.

On löysää ajatella, että tapaus Immosessa kyse on vain perussuomalaisten sisäisestä asiasta, jonka he voivat käsitellä joskus aikojen päästä. Facebook-kohun alussa perussuomalaiset ilmoittivat keskustelevansa Immosen toiminnasta vasta eduskuntatyön alettua – siis syyskuussa. Tästä aikataulusta on nyt onneksi luovuttu.

Soinilla on vastuu puolueensa kansanedustajien edesottamuksista, mutta hallituksella on vastuu suomalaisesta demokratiasta. Siksi suomalaisten huippupoliitikkojen tulisi nyt yksituumaisesti ja yksiselitteisesti – ei niinkään yksitellen – ilmaista tuomitseva kantansa äärioikeiston toiminnasta sekä kansanedustajan veljeilystä tällaisen joukon kanssa.

Immosen facebook-päivityksestä on vedetty ajallinen ja osin sisällöllinen yhteys Norjan massamurhaaja Anders Breivikiin. Vaikka Norjan äärimmäinen tragedia ei ole missään mittasuhteessa Jyväskylän tapahtumien kanssa, kannattaisi suomalaisten poliitikkojen ottaa mallia norjalaisten kollegojensa asenteesta ja toiminnasta.

Norjassa poliitikot ilmoittivat välittömästi yksissä tuumin, että maan arvoihin kuuluu monikulttuurisuus ja syrjimättömyys ja näitä arvoja maan hallitus vahvasti puolustaa.

Tämä viesti olisi nyt myös Suomen hallituksen tuotava selvästi esille. Suomen kallistuminen suvaitsemattomaan, väkivaltaiseen ja syrjivään suuntaan tulee estää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.