Laakson kaduilta maailman arvostetuimpiin yhtiöihin

Kuljen San Franciscossa kadulla, joka johtaa suoraan keskustan ytimeen Union Squarille. Matkalla kuulen ja näen paljon. Erilaiset performanssit kaduilla, laulajat, näyttelijät taustasta ja iästä huolimatta haluavat, että kiinnitän huomioni heihin. Tavoitteena on, että olisin iloinen ja haluan antaa panokseni tälle yrittämiselle.

Tasoltaan useimmat ovat harjaantuneita ja ovat löytäneet itselleen tavan elää ja rahoittaa elämisensä kaduilla.

Jatkan matkaani Union Squarelle, joka on kaupungin ostospaikkojen ydintä ravintoloineen. Yritän päästä alennusmyynteihin Macy’siin ja ovella kohtaan herran, joka on valmis avaamaan minulle oven ja tarjoaa kuppia, johon voin laittaa kolikot tai dollarin taskusta. Näyttää siltä, että tämä on yksi aktiivisen yrittämisen muoto San Franciscossa ja saa myös vierailijat nauttimaan kaupungin hengestä. Esiintyjät ja avuntarjoajat ovat iloisia. Yllätyn hymystä, jonka saan mennessäni ovesta sisään.

San Francisco on lukuisine ravintoloineen yksi ruokailukulttuurin kehdoista maailmassa. Voiko monipuolisempaa tarjontaa ja palvelua olla tarjolla? Mielestäni ei, koska kaupunki on monikulttuurisin maailmassa. Ravintolayrittäminen on tärkeä osa monikulttuurista toimintaympäristöä ja mahdollistaa sosiaalisen elämän kaupungin keskustassa iltaisin ja viikonloppuisin. Erilaiset etniset ja pihviravintolat ovat osa keskustan ilmettä.

Ihmisten kokoontuminen yhteisen ajan viettämiseen ja kuulumisten vaihtamiseen on luonut tarpeen ruokaravintoloille, jotka mahdollistavat vuoropuhelun ja tiedon vaihdon. Välillä tämä kohtaaminen tapahtuu arkisemmin hotdog-kioskin jonossa matkalla eteenpäin.

Olen saanut tehtyä kierrokseni San Franciscon keskustassa, ja paluumatkalla näen keskustan laitamilla nuorten start up -yrittäjien yhteisiä soluasuntoja. Keskustan laitamille on keskittynyt myös paljon start up -yrityksiä, joiden hyvinkin vaatimattomat toimitilat ovat kohtuuhintaisia. Tämä on muuttanut myös San Franciscoa start up -yritysten keskittymäksi, sillä alhaiset toimitilojen kustannukset ydinkeskustan laidoilla luovat uusia mahdollisuuksia kasvuun ja yrittämiseen, joka tavoitteiltaan on teknologialähtöistä ja kansainvälistyvää.

Nuoret todella haluvat päästä tänne. Alhaiset asumiskustannukset yhteisissä soluasunnoissa ja tilan jakaminen sekä kerrossängyt ovat osa nuorten yrittäjien elämää täällä. Nuoret perustavat näitä sosiaalisia yhteisöjä, jotta he voivat tehdä yhdessä töitä, viettää vapaa-aikaansa ja jatkaa vuoropuheluansa.

Paluumatka jatkuu Cal Trainilla läpi Piilaakson. Junamatkalla pysähdymme Piilaakson kaupungeissa, esimerkiksi Palo Altossa, Mountain View’ssä, Sunnyvalessa ja Cupertinossa. Kaikissa kaupungeissa on suuri määrä maailman arvokkaimmiksi noteerattuja pörssiyhtiöitä: Apple, Facebook, Google, eBay, Yahoo! ja monet muut ovat löytäneet Laaksosta itselleen pääkonttorien paikat maailmanlaajuiselle toiminnalleen.

Taantumissa Laakson toimintaa on epäilty, monta kertaa Laakso on vajonnut ja aina noussut. Tämän on mahdollistanut nopea uusiutuminen ja halu tehdä jotain suurta elintason parantamiseksi.

Puolijohdeteollisuus on mullistanut maailmaa ja työelämää myös Jyväskylässä. Nämä teknologiat ovat muuttaneet ja tulevat muuttamaan elämäämme jatkossakin.

Piilaakson monimuotoisuus ja jatkuva uusien yhteisöllisten toimintamuotojen luominen ovat esimerkkejä siitä, kuinka uudet kestävät toimintamuodot muuttavat tulevaisuuttamme teknologialähtöisesti.

Jyväskylän mittapuussa haasteet ovat samansuuntaisia, ja kehitys vie vääjäämättä kohti sosiaalisempia, vuorovaikutteisempia ja uudistavampia toimintamuotoja.

Myös talouden ja kasvun haasteet ovat ratkaistavissa jatkuvan uudistumisen, kestävyyden sekä maailmanluokan esimerkkien ja tavoitteiden kautta.

Kirjoittaja on Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallintojohtaja, joka vierailee Piilaaksossa Yhdysvaltojen Kaliforniassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.