Lahden lenkillä kova kato ja pulaa katsojista

Jyväskylän MM-rallin vierailu Päijät-Hämeeseen jätti kaksijakoiset fiilikset. Kuljettajat kehuivat kilvan Lahden ympäristön erikoiskokeita, mutta yleisö ei lämmennyt rallille. Jokimaan raviradalla oli odotettua vähemmän väkeä, eikä ruuhkaa ollut Lahden eteläpuolella sijainneilla erikoiskokeilla.

Kun Jyväskylästä lähti katsomaan ralliautojen menoa Hyväneulan ja Koukunmaan erikoiskokeille, kertyi päivälle mittaa 11 tuntia ja 460 kilometriä. Hyväneulan pikataipaleella oli tekijöitä Nilsiästä saakka, joten paljon pitää sydämen sykkiä autourheilulle, että viitsii lähteä Kainuusta järjestysmieheksi Kärkölään.

Järjestelyt ainakin Hyväneulan ja Koukunmaan maalipäissä sujuivat hyvin. Kyllä Päijät-Hämeessä MM-ralli osataan järjestää.

Jyväskylän MM-rallin perjantai oli kova päivä monelle kuljettajalle. Hassin erikoiskokeelle autonsa kippasivat mm. Norjan Eyvind Brynildsen ja Riku Tahko. Lahden lenkille jäivät myös ulosajoon keskeyttäneet Jari Ketomaa ja J oonas Lindroos, jotka karahtivat samaan reikään Koivukehän erikoiskokeella. Myös Venäjän Evgeny Novikov keskeytti Koivukehän erikoiskokeelle.

Lukuisat keskeytykset nostivat Mikko Hirvosen kuudenneksi sijalta 36. Hirvosella oli toki omatkin näppinsä pelissä sijoituksen parantamisessa, sillä hän ajoi päivän aikana viisi erikoiskokeen pohja-aikaa. Hirvonen pystyi perjantain pätkillä kuromaan eroa Sebastien Loebiin 34 sekunnilla, koska Loeb himmaili vauhtiaan Mynnilän maalissa.

Hirvonen ei pysty nousemaan Jyväskylän MM-rallissa palkintopallille asti, mutta viidenneksi kylläkin. Ennen lauantain päätöspätkiä viidentenä on Norjan Mads Östberg, josta Hirvonen on jäänyt 28,6 sekuntia. Viidennestä sijasta Hirvonen saisi kymmenen pistettä. Jos hän pystyisi voittamaan Laajavuoren bonuspätkän, lihoisi pistepussi kolmella pisteellä lisää. Hirvonen voi hyvinkin kuitata Jyväskylän MM-rallista 13 pistettä. Jos Sebastien Ogier ja Jari-Matti Latvala pudottavat Loebin kolmanneksi, jää ranskalaisen saalis 15 pisteeseen, jos hän ei pysty ajamaan Laajavuoren tv-pätkää kolmen nopeimman joukossa.

Hirvonen saattaa kuitata Jyväskylästä ainoastaan kaksi pistettä vähemmän kuin Loeb, vaikka ranskalainen maailmanmestari on johtanut kilpailua kaksi päivää. Kärjen taso rallin MM-sarjassa on niin kapea, että Hirvosen tasoinen kuljettaja pystyy nousemaan hyville pistesijoille, vaikka häviäisikin kaksi minuuttia ensimmäisenä ajopäivänä.

Hirvosen mestaruushaaveille sillä ei valitettavasti ole apua, vaikka hän nappaisikin 13 pistettä Jyväskylästä. Vaikka Loebin etumatka ei kasvaisi kuin kahdella pisteellä, on Loebin 19 pisteen karkumatka Hirvoselle liian muhkea kurottavaksi, sillä kaudesta on jäljellä viisi MM-rallia, joista kolme ajetaan Loebin mielialustalla asvaltilla.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.