Laiha lompsa luvassa myös uusperheen arkeen

Karkaako Morsian Maalaiskunta ennen alttaria Sulhanen Jyväskylältä vai suostuuko sittenkin perustamaan uusperheen, jonka kannalle ulkopuolinen selvitysmies hiljattain päätyi.

Minä veikkaan, että uusperhe perustetaan – soraäänten siivittämänä. Tähän viittaa muun muassa viime kesäkuussa maalaiskunnan valtuustossa tehty äänestys, jossa kuntajakoselvityksen teettämistä ulkopuolisella kannatti 34 valtuutettua 51:stä.

Keskisuomalaisen kysyessä kaikilta valtuutetuilta niin ikään kesäkuussa liitoskantoja, peräti 28 eli hiuksenhieno enemmistö kertoi jo tuolloin kannattavansa naapurien yhdistämistä.

Kantaansa panttasi 14 valtuutettua ja kuusi sanoi kannattavansa itsenäisyyttä. Muutamaa ei tavoitettu. Lyhyellä matematiikalla laskettuna todennäköisyys sille, että ensi helmikuussa maalaiskunnan valtuuston ratkaisevassa kokouksessa yhdistymisen kannalla olisi vähemmän kuin 28 valtuutettua, on aika pieni.LISÄPONTTA todennäköisyyslaskennalle on antanut maalaiskunnan palvelurakenneryhmän raportti, jonka kunnan virkamiesjohto olisi kuulemma mieluiten pitänyt poissa julkisuudesta ”kevääseen asti”.

Siinä raportissa luetaan talouden madonluvut, jos maalaiskunta jatkaa itsenäisenä.

Liki 40 miljoonan säästöt olisi toteutettava sekä käyttömenoista että investoinneista vuoteen 2012 mennessä: kuusi pienkoulua nurin, Vaajakosken ja Tikkakosken terveysasemien lakkauttaminen sekä lukiotoiminnan siirtäminen kaupunkiin vuokratiloihin, Tikkakosken uimahallin lopettaminen, lasten kotihoidon kuntalisästä luopuminen...

Turha muuten luulla että kaikki palvelut säilyvät ennallaan, vaikka iloinen häämarssi raikuisikin helmikuun pakkasilla.

Taloustalkoot jatkuvat uusperheessäkin, jonka yhteinen lompsa ei valtion häälahjoista juurikaan liho. Esimerkiksi lukiota tuskin enää käydään koko 2010-lukua ainakaan Tikkakoskella, ja Vaajakoskenkin lukio sijaitsee jatkossa vakituisesti kaupungissa, jonne se joka tapauksessa lähtee pian evakkoon.KOSKA TULEVAISUUTTA on hauska ennustaa, jatketaan henkilöillä. Ykköspomo Anderssonin ja kakkospomo Lepistön jälkeen uudessa kunnassa muiden johtajien pallit ovat vielä vapaata riistaa, ja ottajia on taatusti enemmän kuin paikkoja.

Jyväskylä saanee useita apulaiskaupunginjohtajia, koska nykyisestä toimialamallista aiotaan luopua. Erityisen haasteelliseksi paikkojen jaon tekee se, että osa johtajista on lähellä eläkeikää. Lisäksi mandaatit pitäisi jakaa siten, että pomopestejä jää myös maalaiskuntalaisille. Ei pidä myöskään unohtaa piskuista Korpilahtea, kimpan kolmatta osapuolta.

Jyväskylän yhdyskuntatoimenjohtaja Osmo Rosti täyttää ensi vuonna 63 vuotta ja virkaveli, maalaiskunnan teknisestä toimialasta vastaava apulaiskunnanjohtaja Erkki Talvitie 62 vuotta. Pian eläköityvät nestorit kaiketi korvataan heti tuoreella kasvolla.KOVAN NOSTEEN siivittämänä muutamassa vuodessa yläasteen rehtorin tehtävistä Jyväskylän opetusjohtajaksi noussut Eino Leisimo jatkanee virassaan. Eväitä saattaisi olla jopa sivistystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi, jos nykyinen johtaja Laila Landén, 57, pestautuu lähemmäksi pääkaupunkiseutua.

Apulaiskaupunginjohtajaksi tehtävänään sosiaali- ja terveystoimi kävisi vaikkapa maalaiskunnan nykyinen sosiaalijohtaja Risto Kortelainen, joka kuluneena vuonna hankki lisäkannuksia kuntaliitosselvittäjänä Pohjois-Pohjanmaalla.

Viisikymppisellä olisi ikäkin kohdallaan. Kovan haastajan Kortelainen saa kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajasta Pekka Utriaisesta, jonka vilkkaat otteet eivät kaikkia miellytä.

Jokerina virkajärjestelyissä häärii Jyväskylän nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto. Toki hänellekin pesti räätälöidään tarvittaessa – vaikkapa sivistyspuolelta Landénin nenän edestä tai sitten yhdyskuntatoimesta.

Toisaalta Koivistolle, pian 38, olisi varmasti kysyntää myös yksityissektorilla laajan kokemuksensa vuoksi.

Onhan hän eräänlainen uratykki, joka ennen apulaiskaupunginjohtajuuttaan työskenteli valtiovarainministerin erityisavustajana. Jyväskylässä hän on vastannut muun muassa kaupungin liikelaitoksista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.