Laittomasta abortista jättisakot

Laiton raskaudenkeskeytys ei ole Italiassa enää rikos. Samalla tammikuussa tehty lakimuutos kuitenkin korotti julkisen sairaalan ulkopuolella teetetystä abortista määrättävän sakon 200-kertaiseksi. Symbolisen 51 euron sijaan summa on nyt 5-10 000 euroa.

Lakimuutos livahti läpi lähes huomaamatta, kunnes joukko yhdistyksiä alkoi protestoida sitä vastaan. Terveysministeri Beatrice Lorenzinia ja pääministeri Matteo Renziä on nyt vaadittu puuttumaan asiaan.

On lukemattomia syitä, miksi joku saattaa päätyä teettämään abortin jossain muualla kuin sairaalassa. Sairaaloiden jonotuslistat voivat olla liian pitkät, tai kenties nainen ei halua tulla nähdyksi pienen paikkakunnan ainoassa sairaalassa.

Nainen voi olla prostituoitu, jolle on teetetty abortti epämääräisissä oloissa. Italiassa on myös alueita, joilla pimeästi töitä tekevän tai ilman vuokrasopimusta asuvan ulkomaalaisen täytyy maksaa laillisesta raskaudenkeskeytyksestä 1 200 euroa.

Edelliset esimerkit ovat peräisin LAIGAlta, abortteja tekevien lääkärien yhdistykseltä. Katolisessa Italiassa laki kun antaa lääkäreille mahdollisuuden myös olla tekemättä raskaudenkeskeytyksiä, jos se sotii omaa vakaumusta vastaan.

Laki on johtanut siihen, että keskimäärin 70 prosenttia italialaislääkäreistä kieltäytyy tekemästä raskaudenkeskeytyksiä. Paikoitellen luku on jopa 90 prosenttia, ja suostuvaisen lääkärin löytääkseen naiset joutuvat matkustamaan satoja kilometrejä. Abortteja tekevien lääkärien kerrotaan joutuvan sairaaloissa syrjinnän ja painostuksen kohteeksi.

LAIGAn mukaan hälyttävää on myös se, että iso osa abortteja tekevistä lääkäreistä on pian eläkeiässä, eikä uusia ole tulossa tilalle. Vaikka laki siis antaa mahdollisuuden aborttiin, on sen saaminen tehty käytännössä hyvin hankalaksi. Kun naisen oikeutta valita julkinen palvelu ei ole turvattu, on nurinkurista lätkäistä päälle vielä tuhansien eurojen sakko.

Järjestöjen mukaan lakimuutos rankaisee kaikista heikoimmassa asemassa olevia naisia. Kun rahaa on riittävästi, voi lentää vaikkapa ulkomaille. Niin teki esimerkiksi Euroopan ensimmäinen zikaviruksen raskaana ollessaan saanut nainen, joka lensi Italiasta Sloveniaan teettämään myöhäisen abortin.

Aiemmin laittomasta raskaudenkeskeytyksestä joutui vankilaan. Se johti siihen, etteivät abortin jälkeisistä komplikaatioista kärsineet naiset uskaltaneet hakea hoitoa ajoissa, usein oman henkensä kustannuksella. Vaikuttaa siltä, että Italiassa halutaan nyt palata ajassa taaksepäin.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.