Laki ei suostu pehmenemään

Olen viettänyt elämästäni parisen sataa tuntia Kova laki -sarjoja seuraten. Tuntimäärä kasvaa yhä nopeasti. Viime viikosta alkaen on ollut mahdollista nähdä kolme Kovaa lakia viikossa. Keskiviikkoisin TV2 näyttää Kova laki: Erikoisyksikköä (Law & Order: Special Victims Unit), jossa selvitellään seksuaalirikoksia. Perjantaina on vuorossa aito ja alkuperäinen Kova laki. Viime sunnuntaina nähtiin TV1:n puolella ensimmäinen osa sarjasta Kova laki: Lontoo. Sen käsikirjoitukset perustuvat amerikkalaiseen sisareensa.

ERIKOISYKSIKÖSTÄ ALKAA USA:ssa vielä tässä kuussa 11. esityskausi. Kova laki aloittaa 20. kautensa. Sen aikana Kova laki ohittaa Gunsmoken USA:n tv-historian pitkäikäisimpänä tv-draamana. Kova laki: Lontoo sai ensi-iltansa brittien kaupallisella ITV-kanavalla viime helmikuussa.

Lisäksi on olemassa sarja reality-sarja Crime & Punishment, jota myös voidaan pitää Kova laki -perheen jäsenenä. Vaikka kyseessä on menestysformaatti, aina sekään ei onnistu. Suomessakin nähty, oikeudenkäynteihin keskittynyt Kova laki: Rikollinen mieli (Law & Order: Criminal Intent) lopetettiin 13 jakson jälkeen.

TUOTTAJA-KÄSIKIRJOITTAJA Dick Wolfin luomus on hyvä esimerkki siitä, miten menestys rakentuu käsikirjoitukselle ja johdonmukaiselle työlle. Kova lain näyttelijät ovat vaihtuneet monta kertaa, eikä siitä ole ollut haittaa menestykselle tai laadulle. Tosin viime aikoina katsojaluvut ei ole olleet entisellään. Ilmeisesti formaatin eläkeikä alkaa olla lähellä.

Jokainen Kovan lain jakso tapahtuu omassa maailmassaan, vaikka miljöö jatkuvasti New York onkin. Päähenkilöillä ei ole yksityiselämää. Vanhoihin juttuihin ei palata eikä niihin viitata. Näin on mahdollista katsoa mikä jakso tahansa ilman pelkoa siitä, että jotain tärkeää on mennyt ohi. Kuka tekisi Kova Laki: Helsingin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.