Lapsen oikeus suojeluun

Isänsä ja äitipuolensa julmasti murhaaman kahdeksanvuotiaan Eerikan tapaus käynnisti mittavat selvitykset lastensuojelun ja siihen liittyvän viranomaistoiminnan käytännöistä. Eerikasta oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia hänen elämänsä aikana. Ilmoituksia tekivät koulun työntekijät, tytön biologinen äiti ja useat naapurit – mutta silti tyttö palautettiin kerta toisensa jälkeen äärimmäisen väkivaltaiseen kotiin.

Eerikan tapauksessa isä ja äitipuoli tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Nyt jo kahtatoista sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Epäiltyjen määrä laajeni lisätutkinnassa.

Syytettyjen etsiminen ja mahdollisesti rankaiseminen ei tuo Eerikaa takaisin mutta toivottavasti tämä on viimein herättänyt päättäjät tunnustamaan, että suomalainen lastensuojelu on kaukana hyvinvointivaltion ihanteista. Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta, mutta käytännössä moni pykälä on jäänyt hurskaiksi sanoiksi ilman sisältöä tosielämässä.

Lapsen oikeuksien sopimuksessa todetaan yksiselitteisesti muun muassa näin: ”Lapsella on lähtökohtaisesti oikeus elää vanhempiensa kanssa, jos hänellä on hyvä ja turvallista olla heidän kanssaan.”

Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriö sekä Kuntaliitto julkistivat lastensuojelun laatusuosituksen, ensimmäistä kertaa tässä maassa. Ohjeilla pyritään takaamaan, että edes perusoikeudet ja ihmisoikeudet toteutuvat.

Ohjeet on tarkoitettu ennen muuta lastensuojelun tueksi kuntiin. Toivottavasti niihin suhtaudutaan vakavasti, vaikka ne eivät juridisesti mihinkään velvoitakaan. Kaikkien kuntapäättäjien ja kansanedustajien olisi syytä sisäistää ohjeet, ettei hätäisillä säästöillä viedä mahdollisuuksia laatusuositusten käytännön toteutukselta.

Lastensuojelun käsikirjan lisäksi ministeriössä on tulossa lakimuutoksia, jotka parhaimmillaan voivat lisätä lapsia ja perheitä kohtaavien ammattilaisten yhteistyötä. Nykyisin lastensuojelu kärsii järjestelmien sirpaleisuudesta. Suomalaisessa kulttuurissa on kunnioitettu enemmän vaitiolovelvollisuutta ja yksityisyyden suojaa kuin tervettä järkeä, jossa tiedon pitäisi kulkea saumattomasti ja nopeasti auttajalta toiselle.

Lastensuojelun laatusuositus tähtää luottamuksen rakentamiseen. Lastensuojelu on ollut mörkö, joka riistää jälkikasvun vanhemmilta mielivaltaisesti. Ylilyöntejä ja tarpeettomia huostaanottoja on tapahtunut mutta yhtä lailla on jäänyt huomaamatta todellisia tarpeita suojella lasta jopa omilta vanhemmiltaan.

Lapsen oikeuksien sopimuksessa luvataan: ”Lapsella, joka ei voi elää perheensä kanssa, on oikeus saada valtiolta erityistä suojelua ja tukea”.

Asenteiden lisäksi avain muutokseen on ennaltaehkäisevien palvelujen parantaminen. On löydettävä rahaa matalan kynnyksen kotiapuun, sillä se tulee monin verroin huostaanottoja halvemmaksi. Tämän todistaa jo moni tutkimuskin.

Jopa talousnobelisti James Heckman on todennut, että lasten ja perheiden tukeen käytetty raha tuo yhteiskunnalle moninkertaisen tuoton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.