Lapsilisien varsinainen epäkohta

Suurin osa suomalaisista (78 prosenttia) haluaisi leikata lapsilisät pois suurituloisilta, kertoo Ylen (5.1.) mielipidekysely. Suurituloisilla tarkoitetaan kyselyssä perheitä, joiden vuositulot ovat yli 100 000 euroa.

Kieltämättä ensi alkuun ajatuksessa tuntuisi olevan tolkkunsa. Mitä järkeä on maksaa lapsilisiä sellaisille vanhemmille, joilla on varaa pistää lapsilisä suoraan korkeakorkoiselle tilille pesämunaksi odottelemaan lapsen opiskeluaikoja? Käytäntö aivan aiheellisesti nostattaa ärtymystä, kun toisaalla lukuisille perheille lapsilisät ovat merkittävä tuki jokapäiväisiin menoihin.

Osa näkee lapsilisien leikkausajattelussa myös sukupolvisodan aineksia. Arvellaan, että ikääntyvä väki ei ehkä jaksa olla kovin myötätuntoinen nykypäivän lapsiperheitä kohtaan - olivatpa perheet sitten hyvä- tai huonotuloisia.

VAATIMUS lapsilisien leikkaamisesta varakkailta sisältää kuitenkin monisyisen ongelman, joka liittyy hyvinvointivaltion perimmäiseen ideaan eli universalismiin. Se tarkoittaa, että hyvinvointivaltiossa ei ole vain saajia ja antajia vaan sekä-että. Jokainen on vuorollaan elämäntilanteestaan riippuen välillä saaja- ja välillä antopuolella.

Lapsilisien leikkaaminen varakkailta murentaisi tätä ajattelua.

Se merkitsisi, että varakkailla ei enää olisi kiinnostusta yhteisiin talkoisiin hyvinvointivaltion puolesta. Yhä voimakkaammin ajateltaisiin, että veroja ei kannata maksaa, koska maksamisen vastineeksi ei itse saa mitään.

Vaatimus lapsilisien poistamisesta varakkailta onkin kaksiteräinen miekka, joka leikkaisi hyvinvointipalveluja lopulta kaikilta.

Lapsilisien leikkauksilla hyvin toimeentulevat jätettäisiin hyvinvointivaltion ulkopuolelle. Tämän viestin kääntöpuolena olisi, että hyvinvointivaltion palvelujen katsottaisiin kuuluvan vain ja ainoastaan heikompiosaisille.

Asetelma loisi mielikuvaa siitä, että julkiset palvelut ovat yksityisiä palveluja huonompia, koska niitä käyttävät ne, joille ei ole vara itse maksaa palveluistaan. Kansalaiset jakautuisivat entistä voimakkaammin kahteen leiriin eli julkisia palveluja käyttävään "rupusakkiin" ja yksityisiä palveluja käyttäviin hyväosaisiin.

Tämä trendi on osittain jo näkyvissä, mutta onko meillä vara vahvistaa sitä?

LAPSILISIEN leikkausta vaaditaan nimenomaan siksi, että leikkaamisen uskotaan hyödyttävän suurimmassa ahdingossa olevia perheitä. Näin tuskin kävisi, vaan lopputuloksena olisi hyväosaisten irtiotto hyvinvointivaltiosta.

Huono-osaisten lapsiperheiden asemaa kuitenkin parannettaisiin huomattavasti tehokkaammin sillä, että luovutaan käytännöstä, jonka mukaan lapsilisät vaikuttavat perheen saamaan toimeentulotukeen. Lapsilisiin liittyvä varsinainen epäkohta onkin se, että vain köyhillä lapsilisät leikkaavat toimeentuloa, kun taas varakkaat perheet voivat pistää lapsilisät rahastoihin tuottamaan lisää rahaa.

Tämän vähävaraisimpia koskevan epäkohdan poistaminen ohjaisi lapsilisän kaikkein varmimmin tukea eniten tarvitseville.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.