Laskiainen toi sijoittajille lihavia turskia

Viikko kahdeksan oli meillä talvilomaa. Wall Streetillakin se oli huomattu, sillä siellä lasketeltiin eniten sitten viime lokakuun. Pitkiä pellavia tai ainakin lihavia turskia oli sijoittajille tarjolla myös laskiaistiistaina. Turskahan tarkoitti sijoituskielessä tappioita jo ennen islantilaispankkien romahdusta. Amerikkalaispankkien heikko happi ja pettymys tuoreimpien elvytyspakettien sisältöihin saivat sijoittajat istumaan myyntinappulan päällä. Osakkeita ostavat nyt vain rohkeimmat.

Osakesijoittajat toivoivat, että Wall Streetilla olisi marraskuun 20. päivänä saavutettu pohjakosketus pitänyt. Muutaman viikon näyttikin siltä, että S&P 500-indeksin 752 pistettä jäisi tämän syklin alimmaksi päätökseksi, mutta viime maanantaina sen alle sukellettiin. Jo edellisenä perjantaina oli käyty haistelemassa sen alapuolista elämää, mutta tuolloin vielä jaksettiin kiivetä rajapyykin yläpuolelle pörssipäivän päätteeksi. Koska arvostustekijöillä ei nyt ole väliä, nousevat tekniset tekijät ja markkinahuhut keskeiseksi päätöksenteon välineeksi. Se ei ole hyvä asia.

SUOMESSA ON raportoitu piensijoittajien olevan rohkeita, sillä osakerahastoihin on virrannut uutta rahaa pieninä puroina ja arvo-osuustilejä on availtu. Usein piensijoittajia parjataan siitä, että he ostavat ja myyvät osakkeita sitten, kun on jo liian myöhäistä.

Kun tilastoja katsoo viimeisen puolentoista vuoden ajalta, voi vain todeta, että ehkä he ovat sittenkin osanneet ajoituksen oikein. Sitä paitsi, en ole vielä tavannut amatöörisijoittajaa, joka ei puheittensa perusteella ammattilaisia paremmin varojaan hoitaisi.

EUROOPASSA PANKIT ovat saaneet kylmää vettä osakekursseihinsa, kun pelot Itäisen Euroopan luottotappioista uutisoitiin ties monennenko kerran. Tämähän on tuttua, että sama uutinen voi liikuttaa osakekursseja monta kertaa, sillä sijoittajien muisti on lyhyt.

Mutta väheksyä ei pidä esimerkiksi itävaltalaisten pankkien vastuita entisen Neuvostoliiton alueella. Noin 230 miljardia euroa ovat sinne lainanneet. Rahakasa vastaa noin 70 prosenttia Itävallan vuotuisesta bkt:sta. Sveitsiläiset ovat vahvasti mukana Puolan asuntomarkkinoilla, sillä noin 60 prosenttia lainakannasta tulee Alpeilta. Itäisten valuuttojen heikentyminen on lisännyt velkataakkaa todella rajusti. Idästä löytyy on eurooppalaisten oma subprime-kriisi. Pohjoismaisista pankeista esimerkiksi SEB joutuu pohtimaan, kuinka Baltian maiden käy.

Kirjoittaja on osakekaupan ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.