Lasten hiljainen tappaja

Myös tänään, maailman malariapäivänä, malariaan kuolee keskimäärin 2 200 afrikkalaista. Heistä 85 prosenttia on lapsia.

Vuonna 2010 maailmassa oli arviolta 219 miljoonaa malariatapausta. Vakavimpaan malariaan sairastuu vuosittain noin 8 miljoonaa ihmistä. Malaria surmaa vuosittain ainakin 660 000 ihmistä. Heistä 90 prosenttia on afrikkalaisia, erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Malarian tilastot ja numeeriset havainnollistukset vaihtelevat läheistä riippuen melkoisestikin. Yksi syy tähän on se, että malaria on perin arkipäiväinen ”köyhyyden sairaus”. Kun vitsauksen uhrit ovat varsinkin vallan keskuksista katsottuna usein lähes tarpeetonta ja turhaa väkeä, ei heidän kärsimyksistään pidetä niin tarkkaa lukua. Taudinmäärityskin on usein puutteellista.

Niinpä yhden laskelman mukaan malariahyttysen levittämä loistauti tappaa lapsen joka 30. sekunti, toisen mukaan joka minuutti. Joka tapauksessa luvut ovat järkyttäviä, ja malaria kuuluu maailman kolmen pahimman lasten tappajien joukkoon.

Malaria on yksi yleisimmistä alle viisivuotiaiden afrikkalaislasten kuolinsyistä. Lapset menehtyvät muita helpommin, koska heidän vastustuskykynsä ei ole vielä kehittynyt. Heikentynyt vastustuskyky altistaa riskiryhmäksi myös raskaana olevat naiset.

Malariariskin alueella elää 3,3 miljardia ihmistä – lähes puolet koko ihmiskunnasta. Malaria on köyhyyden sairaus paitsi siksi, että sen kasvualustana ovat köyhyyden alkeelliset olot myös siksi, että hiv/aidsin tavoin se tehokkaasti estää runtelemiaan maita nousemasta köyhyydestä. Yhteiskunnat lamautuvat ja kehitys pysähtyy, kun nimenomaan nuori väestö sairastuu ja kuolee.

Malaria estää lasten koulunkäyntiä enemmän kuin mikään muu sairaus. Se aiheuttaa arviolta puolet koulupoissaoloista Afrikassa, 10 miljoonaa menetettyä koulupäivää vuodessa. Sairaus voi aiheuttaa myös pysyviä oppimisvaikeuksia.

Sairastelusta koituu luonnollisesti poissaoloja myös aikuisille. Pelkästään malarian arvioidaan laskevan tuottavuutta Afrikassa yli 9 miljardilla eurolla vuosittain.

Malariaan ei ole ennaltaehkäisevää rokotetta, ainoastaan estolääkitys. Hoitolääkityksen riesana on resistenssin leviäminen.

Keskeistä malarian torjunnassa on yhä valistus, hygienia ja ennakoiva terveydenhoito. Tuossa työssä onkin viime vuosina saavutettu rohkaisevia tuloksia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuosina 2001–2010 malarian vastaisella työllä estettiin 1,1 miljoonaa kuolemaa ja 274 miljoonaa malariatapausta. Malariakuolemat Afrikassa ovat vähentyneet kolmanneksella kuudessa vuodessa.

Köyhissä ja yksinkertaisissa oloissa konstienkin on oltava yksinkertaisia. Maailman suurin malariaverkkojen jakelija, YK:n lastenavun järjestö Unicef jakoi vuosina 2000–2010 164 miljoonaa malariaverkkoa.

Nyt jo 22 prosenttia afrikkalaislapsista nukkuu hyttysten pistoilta suojaavan verkon alla – vielä vuonna 2002 luku oli 2 prosenttia. Mikäli muutaman euron maksava malariaverkko saataisiin jokaiselle sitä tarvitsevalle lapselle, koko maailman lapsikuolleisuus vähenisi viidenneksellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.