Lauantai äitisuoran parissa

Oli viikonloppu ja ulkona niin komea ilma, että päivä oli täyttynyt pihapuuhastelusta; omenapuiden suojaamisesta pupuja vastaan, vanhojen pensaiden alasleikkuusta, kukkapurkkien varastoon viemisestä sun muusta. Energiaa ei enää ollut ja piti hengähtää.

Jämähdin töllön eteen ja koska olin varsin uupunut, en jaksanut kääntää kanavaa. Liv:ltä tuli niin sanotusti äitisuora. Ensin Äitien sota, sitten Lätkävaimot, seuraavaksi Suomen täydelliset venäläisnaiset ja viimeiseksi Toisenlaiset äidit.

Nimistään huolimatta, ohjelmissa on kuitenkin oikeastaan kyse jostain muusta kuin naisista itsestään. Naiset ovat ikään kuin supporting roolissa. Äitien sodassa kyse on ennen kaikkea lapsista ja kodeista, Lätkävaimoissa jääkiekkoa pelaavista miehistä, venäläisnaisissa kansalaisuudesta ja Toisenlaisissa äideissäkin focus on naisen sijaan perheessä.

Pieni feministi minussa oli vähän ärsyyntynyt. Että miksi nainen ei voi olla kiinnostava ”pelkkänä” naisena ja omasta itsestään käsin – ei toisten palvelijana, edustajana tai tukena.

Jäin myös miettimään, mitä moinen lauantaiohjelma kertoo – tai olettaa – katsojista. Voi olla, että olen väärässäkin, mutta luulen mamma-ohjelmien olevan etupäässä naispuolisten katsojien suosiossa. Näin ollen Liv:n oletusarvo on, että isät harrastelevat viikonloppuisin omia juttujaan ja naiset tuijottavat töllöä. Feministi minussa tunsi veren kuohahtavan päähän. Se nosti nyrkkiä ja katsoi pahasti. Sitten mieleen tuli, että nyt on lauantai ja minä istun tässä töllön ääressä.

Katsojien ohella mietin myös ohjelmaformaatteja. Miksi miehet loistavat niissäkin poissaolollaan. Missä on Isien sota, Lätkäisit, Suomen täydelliset venäläismiehet ja Toisenlaiset isät. Jollain tapaa hämmentävää on toki sekin, että jos tuollaisia ohjelmia olisi, olisi katsomon sukupuolijakauma silti varmasti melko naisvoittoinen. Laskin omien stereotypioitteni lannistamana nyrkin alas ja tungin sen taskuuni. Vaihdoin kanavaa. Yle TV 2:lta tuli Siskonpeti, joka pyllistää sopivasti kaikille stereotypioille – varsinkin niille naisia koskeville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.