Lauantain toivotut 80 vuotta

Toivomisen aika on ohi, mutta kansan ääni kuullaan huomenna kello 19 uutisten jälkeen. Suomen vanhin musiikkitoiveohjelma Lauantain toivotut levyt täyttää tänä syksynä 80 vuotta, ja lauantaina radioidaan kolmituntinen juhlatoivotut.

Nettilomakkeelta siihen on saanut toivoa musiikiksi kaikkien aikojen toivotuimmista kaikkein toivotuimpia.

Lauantain toivottujen ohjelmakaavio on suorastaan kadehdittavan ovela. Uskonnollisen ja klassisen musiikin kautta siirrytään loppuhetkosiksi kevyen musiikin pariin. Varsinkin silloin, kun valinnan varaa ei ollut, saatiin kaikki kansa näin varmasti mukaan.

Ensin uskovaisimmat saivat hengellisen musiikkinsa ja saivat sitten panna radion kiinni.

Sitten saivat osansa klassisen musiikin ystävät, ja heidän herkkuaan riittikin – ja yhä riittää – pisimpään. Koska on klassista ja klassista, vähitellen tempo muuttui kevyemmäksi, kunnes!

Kunnes vihdoin koitti se onnen hetki, jolloin vuoroon tulivat ne odotetuimmat muutama iskelmä- ja tanssikappaletta, joita varten radion äärellä olivat kyyköttäneet myös perheiden nuorimmat.

Olavi Virtaansa ei saanut, ellei ensin nauttinut osaansa virsistä ja viulun vingutuksesta. Vaihtoehtojen puutteen aiheuttaman pakon edessä useimmat maksoivat hinnan mielellään.

Huominen ohjelma on rakennettu melkein yhtä ovelasti ja ainakin perinteisessä Toivottujen hengessä.

Ensimmäinen tunti tutustutaan Toivottujen historiaan ja sen merkitykseen sekä pohditaan tulevaisuutta. (Haukotuttaa.)

Toisella tunnilla kuullaan Kaikkien aikojen toivotuimmat levyt -ohjelma. Valittavana on ollut niin Sibeliusta kuin Säkkijärven polkkaa, ja molempia kuultaneen. Laila Kinnusta tuoreempaa musiikkia harrastavien on turha vaivautua.

Sokerina pohjalla 21–22 kuullaan rekonstruktio aivan ensimmäisestä ohjelmasta, joka lähetettiin 2.11.1935.

Radion äänilevystö oli perustettu edellisenä vuonna, ja Radio-orkesterin pianisti Alvar Andström oli ehdottanut äänilevyohjelmien saattamista ”vakinaiselle kannalle”. Andström toimittikin Lauantain toivottuja 1950-luvun alkuun asti.

Palstalla puhutaan radiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.