Lautailijoiden ruokalistalla on Vancouverissa tomaattimurskaa

Vastaan jo kaikille asiasta lähiaikoina minulta tiedusteleville: en tiedä monta mitalia Suomi saa Vancouverin olympialaisista. Ehkä kuusi, ehkä yhdeksän, tuskin tavoiteltua 12:ta.

Olen tyytyväinen kahteen mitaliin, joiden toivon menevän Jussi Jokiselle jääkiekon henkilökohtaisesta kilpailusta sekä mieslumilautailijoille lumikourusta.

Lajeista, joissa Suomella on todelliset kultasaumat, haluaisin Suomen saavan henkilökohtaista kultaa mieluiten juuri lumilautailusta. Päivittyisipä suomalainen talviurheilumaailma vihdoin 2000-luvulle.

Kullasta haaveilu on perusteltua, sillä Suomella on kolme potentiaalista kultamitalistiehdokasta. Suomen kärkinimi on Peetu Piiroinen, joka on rankattu yksityisen TTR-kiertueen ylivoimaiseksi ykköseksi.

Tuoreimmassa kisassa Piiroinen oli paras ennen vauhdilla huipulle noussutta 20-vuotiasta Ilkka-Eemeli Laaria. Samassa kilpailussa viidenneksi jäänyt Janne Korpi otti viime perjantaina Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kiertueelta osakilpailuvoiton ja siirtyi maailmancupin kärkeen.

Myös neljännestä paikasta kamppailevat Markus Malin ja Antti Autti ovat mitaliehdokkaita Vancouverissa.

Lumilautailussa suosikkien lähtöasetelmia on hankala arvioida aikaisempien keskinäisten kilpailuiden perusteella, sillä TTR- ja FIS-kiertueiden lisäksi huiput hyppivät myös muissa maisemissa. Esimerkiksi Torinon olympialaisten yhdysvaltalainen kultamitalisti Shaun White on kisannut talvella pääosin kotimaassaan.

Teknisesti erinomaisesti laskeva White on ollut hurjassa iskussa. "Lentävä tomaatti" voitti viimeksi lauantaina Yhdysvaltain GP-kilpailun lähes virheettömällä laskulla.

Whiten yllä on suuret odotukset, sillä kaksi yhdysvaltalaista huippulaskijaa Kevin Pearce ja Danny Davis ovat sivussa tuoreiden vakavien loukkaantumisten vuoksi. Maan kakkostoivo Davis loukkaantui reilu viikko sitten aamun pikkutunteina sattuneessa mönkijäonnettomuudessa.

Pearce iski joulukuun lopun harjoituksissa päänsä kouruun ja sai vakavan aivovamman. Pearce harjoitteli vaikeaa tuplakorkki-temppua, jota pidetään lähes pakollisena temppuna, mikäli lautailija aikoo saavuttaa tänä talvena olympiamitalin.

Lumilautaliiton toiminnanjohtaja Mats Lindforsin mukaan suomalaisista temppua ovat kisoissa esitelleet vain Piiroinen ja Laari.

Vancouverin lumikourukilpailu ei jää pelkästään yhdysvaltalaisten ja suomalaisten väliseksi kamppailuksi, ainakin jos sveitsiläisiltä, norjalaisilta ja japanilaisilta kysytään.

Silti en voi välttyä ajattelemasta tilannetta, jossa joku suomalainen tekee Whitestä tomaattimurskaa ja kruunaa kisansa kourun kultamitalilla.

Toiveeni toteutuminen saatetaan nähdä torstaina 18. helmikuuta, kun kourufinaali käynnistyy Suomen aikaa aamuviiden jälkeen.

Kirjoittaja on Karjalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.