Lehtikin karppaa!

Hyvä lukija, tänään on käsissäsi jo neljäs uudistuneen ulkoasun Keskisuomalainen. Toivottavasti kenenkään aamukahvi ei enää mennyt tämän takia niin sanotusti väärän kurkkuun.

Olemme saaneet uudesta ulkoasusta todella paljon palautetta, sekä ruusuja että risuja. Kiitos kaikille palautteen antajille!

Lukuisien palautteiden perusteella näyttää siltä, että pääosin olemme onnistuneet. Lehteä on kiitelty yleisilmeeltään raikkaaksi, selkeäksi ja helppolukuiseksi. Juuri tätä olemme tavoitelleetkin.

 

Moitteita olemme saaneet tekstin hailakkuudesta. Kun olemme suurentaneet tekstin pistekokoa, vaalentaneet ja pienentäneet otsikoita sekä vähentäneet värikkyyttä, yleisilme saattaa entiseen verrattuna tuntua pliisulta.

Monia tehostevärien karsinta on miellyttänyt. Lehti koetaan nyt asiallisemmaksi, vähemmän iltapäivälehtimäiseksi.

Useimmat meille palautetta antaneet ovat olleet lehden hyvin pitkäaikaisia kestotilaajia; joukossa on ollut jopa yli 70 vuotta lehteä tilanneita lukijoita. Näin pitkään suhteeseen on mahtunut jo monta ulkoasu-uudistustakin.

Eräs lukija kommentoi terävästi: ”Uudistunut lehti kahvipöydässäni on kuin laiheliini edelliseen lehteen verrattuna. Mediassakin kevennetään ja karpataan, kuten nykyään niin muodikasta on. Keskisuomalainen näyttää liittyneen nykymuotiin mukaan. Tosi harmi!”

Olemme ottaneet vakavasti viestit tekstin vaaleudesta ja käyneet päivittäin lehtipainon edustajien kanssa keskusteluja siitä, kuinka paljon mustetta sivuille pitäisi lisätä. Vaaranahan on, että liika muste muuttaa kuvat turhan synkkäsävyisiksi.

Tekstiä siis tummennetaan pikku hiljaa. Tavoitteena toki on, että jokainen pystyy lehden lukemaan, kun silmälasit ja kodin valaistus ovat kunnossa.

 

Kaikkia toiveita emme valitettavasti pysty toteuttamaan, sillä joissakin asioissa mielipiteet menevät täysin ristiin. Sarjakuvat ovat hyvä esimerkki tästä.

Teemme sarjakuvista, kuten lehden sisällöstä muutenkin, säännöllisesti lukijatutkimuksia. Niiden perusteella valikoimaa ajoittain uudistetaan.

Lukijat ovat toivoneet jo vuosikausia Mustanaamion paluuta lehden sarjakuvasivulle. Nyt tämä toive toteutui. Valitettavasti samalla poistui Jere, jonka kannattajat nyt vaativat suosikkinsa paluuta.

Televisio-ohjelmia on jo usean vuoden ajan toivottu samalle aukeamalle niistä kertovien arviojuttujen kanssa. Kun ne nyt löytyvät toiseksi viimeiseltä aukeamalta, osa lukijoista kaipailee niitä takaisin takasivulle.

Lehti on totuttu lukemaan samassa järjestyksessä päivästä toiseen, ja itselle merkityksellisten asioiden siirtyminen uuteen paikkaan ärsyttää. Monelta lukijalta ovat olleet hukassa keno- ja lottonumerot, jotka on nyt sijoitettu urheilun avaussivulle.

Kun me lehdentekijät järjestämme asioita lehdessä mielestämme paremmille paikoille, lukija voikin olla ihan hukassa. Ilmiö on ainakin perheenäideille tuttu; kun korjaa miesväen sukat kaappiin, niitä ei löydy mistään.

Yhdestä asiasta ei ole moitteen sanaa kuulunut: siirsimme sääkartat takasivulle saadaksemme lisää tilaa lukijoiden mielipiteille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.