Leimakirves kimmahti

Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) hallitus on saanut moitteita päättämättömyydestään. Kuuden puolueen sateenkaarihallitus ei pysty tekemään suuria päätöksiä. Kuntauudistus, sote-uudistus ja talouden tervehdyttäminen vaatisi kovaa tahtoa.

Sitä ei näin hajanaisessa hallituksessa ole, vaan pääministerin aika menee hallituksen koossapitämiseen.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdotti tähän ongelmaan ratkaisua Talouselämä-lehdessä. Sipilän mielestä seuraava hallitus pitäisi koota kolmen suuren puolueen varaan.

Ajatus on mielenkiintoinen. Nykyisellä kannatustasolla Suomessa on neljä suurta puoluetta: kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja SDP.

Jotta Sipilän ajatus voisi toimia, perussuomalaisten pitäisi olla valmiita hallitukseen.

Timo Soini (ps.) on ehkä pikkuhiljaa kypsymässä hallitusvastuun kannalle, sillä oppositiosta puolue ei pysty kunnolla vaikuttamaan.

Neljän suuren puolueen kilpailutilanne seuraavissa vaaleissa ja sen jälkeen hallitusneuvotteluissa tulee olemaan kova tilanne.

Kolmen puolueen hallituskaan ei ehkä ole kovin vahva. Siinä syntyy helposti 2-1 -tilanteita, jotka rapauttavat yhteisvastuuta.

Vihreiden puhtoinen imago on rapistunut viime viikkoina. Heidi Hautalan maksut remonttimiehelle pimeänä käteen aiheuttivat ensin kohun.

Sitten ministerikollega Ville Niinistö joutui kertomaan, että hän on seisottanut ex-vaimonsa (Ruotsin vihreiden ex-johtajan) autoa eduskunnan autohallissa ilmaiseksi yli talven ja ajanut sillä sitten säännösten vastaisesti. Ja samalla hän kertoi ajaneensa satasen rajoituksella 139 kilometriä tunnissa eli rajun ylinopeussakon verran.

Perjantaina Ilta-Sanomat kertoi, että kehitysministeri Hautala yöpyi Etelä-Korean matkallaan valtion piikkiin kalliissa loistohotellissa. Yhden yön hinta oli 750 euroa, kun valtion ohjeiden mukaan hotellihuoneen hinta olisi saanut olla 250 euroa yöltä.

Vihreät tulivat Suomen poliittiselle kartalle 1980- ja 1990-luvulla moraalikorostuksella.

Vihreiden ministereiden hotelliyöt tai sakot eivät ole mitenkään poikkeuksellista. Muidenkin puolueiden ministerit ja poliitikot ovat tehneet virheitä.

Vihreät ovat astuneet muiden joukkoon.

Eero Heinäluoma osoitteli viikolla julkaistussa kirjassaan puoluetoveriansa Erkki Tuomiojaa. Heinäluoma kertoi, että hän pelkäsi puheenjohtajakautensa lopulla Tuomiojan hajottavan SDP:n.

Tällä lausunnolla Heinäluoma maalaili itsestään valtiomiestä, joka luopui johtajuudesta puolueen yhtenäisyyden säilyttämiseksi. Selitys on erikoinen.

Tuskin Tuomiojan kannatus olisi SDP:tä hajottanut. Tuomioja on myös itse kieltänyt, että hän olisi ollut lähdössä puoluehajottajaksi.

Puoluehajottajan leima on työväenpuolueessa paha. Sillä tosiasiassa väitetään, että joku olisi pettämässä toverin.

Heinäluoma haluaa takaisin valtaan. Presidenttiys ehkä kiinnostaa.

Kirjan lausunto Tuomiojasta on niin outo, että moni demari menetti uskonsa Heinäluomaan. Leimakirves taisi kimmota omaan jalkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.