Lentääkö taivaalla mustia helikoptereita?

Tv-sarjoissahan poliisit ovat fiksuja ja perusteellisia. Murhaajat taas psykopaatteja ja äärimmäisen pahuuden edustajia. Mietin pyritäänkö tällä uskottelemaan meille, että maailma on vaarallinen paikka, mutta se näyttäytyy meille kuitenkin valtaosin turvallisena, juuri siksi, että katujamme vartioivat huippuyksilöt.

Tilastollisesti henkirikoksen uhriksi päädytään kuitenkin aniharvoin siksi, että osutaan himomurhaajan reitille. Uhrit ovat usein perheenjäseniä ja läheisiä – eivät sarjamurhaajan sarjaan kuuluvia yksilöitä.

Joskus sitä tulee mieleen, että televisio-ohjelmia ja elokuvia suunniteltaessa tähdätään ihan johonkin muuhun kuin kansan viihdyttämiseen. Tällä en tarkoita sitä sellaista ihan suotavaa esimerkiksi suvaitsevaisuuteen tähtäämistä ja maailmankuvan avartamista, vaan ihan jotain muuta. Sarjojen takana tuntuisi olevan esimerkiksi tarve lisätä luottamusta poliisiin ja isoveljen apuun. Se on kuitenkin vähän omituista, että tupakointi on poistettu sarjoista huonona esimerkkinä, mutta hamppua poltellaan entistä enemmän ja ihan tavallisten ihmisten toimesta.

En ota tässä nyt kantaa siihen, pitäisikö hamppu laillistaa vai ei, mutta jotenkin vaan on pikkuisen kummallista, että tupakan polttoa ei näytetä, mutta hampun polttoa kyllä. Että olisiko niin, ettei tupakkafirmoilta voi ottaa enää sponsorirahaa elokuvatuotantoon, mutta hamppupiireistä kyllä...

Sellaistakin mietin, että lentääkö tuolla taivaalla mustia helikoptereita, kerääkö some meistä faktoja, vakoillaanko meitä läppärin kameran kautta ja seuraako joku minua…

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.