Leukaa suojaavan karvapeitteen ytimessä

Se on useissa kulttuureissa liitetty viisauteen, vanhuuteen, viriiliyteen tai ylempään asemaan. Ei parta pahoille kasva, turpajouhet joutaville, kuuluu vanha viisaus. Ilmeisesti sanonnassa ”pahalla” tarkoitetaan kuitenkin lasta tai keskenkasvuista, jolle parta ei luonnollisestikaan kasva.

Partaa on aina pidetty miehuuden mittana. Mielenkiintoista naisen näkökulmasta on, että monilla jo kaljuuntuneilla miehillä on voimakas parran kasvu.

Viikon alussa Daily Mail -lehti kertoi tutkimuksesta, joka ei lupaa hyvää partaa suosiville miehille. Tutkimuksen mukaan parrakkaat miehet näyttävät nimittäin jopa kahdeksan vuotta todellista ikäänsä vanhemmilta. Kun joukolle ihmisiä näytettiin kuvia viihdetaivaan tähdistä parrakkaana ja ilman partaa, parran todettiin tuovan lisää ikää viidestä kahdeksaan vuotta.

Aiemmin keväällä tehdyn brittitutkimuksen mukaan parrakkaat miehet nähtiin miehekkäämpinä, terveempinä ja parempina isinä. Eniten naiset innostuivat tuuheasta sängestä.

Australialaistutkijat puolestaan huomasivat, että naiset eivät pidä parrakkaita miehiä puoleensa vetävinä. Syy: koska nämä vaikuttavat aggressiivisilta. Miesten itsensä mielestä partaiset toverit ovat siloposkisia komeampia.

Pitkin ihmishistoriaa hiusten ja parran pituus on ollut jatkuva kiistojen aihe. Parran ajelua pidettiin aikoinaan jopa sulana hulluutena.

1500-luvulla Englantia hallinnut kuningatar Elisabet I näki parrankasvussa loistavan verotuskohteen, kerrotaan Ei onnistu: jälkiviisasta vastustamisen historiaa -kirjassa. Jokainen, jolla oli pitempi sänki kuin eilispäivän mittainen, sai verotustuomion.

1700-luvulla Pietari Suuri puolestaan leikkautti kaikilta kansalaisiltaan parran pois, sillä hän halusi muuttaa venäläiset eurooppalaisiksi. Hän jopa pakkoajeli henkilökohtaisesti jotkut aatelismiehet parrattomiksi. Jos ei pystynyt maksamaan partaveroa, karkotettiin pakkotyöhön.

Historian varrella on myös esitetty erilaisia arvioita siitä, miksi parta kasvaa juuri miehillä. Oliko esimerkiksi kivikaudella parran tarkoitus erottaa vastakkainen sukupuoli toisistaan? Metsästävät miehet ovat yllättäen voineet jopa hyötyä parrasta. Uhattuna kaikki pedot hyökkäävät ensin kurkkuun, joten parta on voinut toimia hämäyksenä.

Onko parta viestinyt miesten seksuaalisesta halukkuudesta ja hyvästä terveydestä vai päinvastoin? Entä miksi ihmisillä karvoitus keskittyy juuri päähän, erityisesti yläpäähän?

Lopuksi haastan kaikki pyhäpäivän kunniaksi parrakkaaseen, mutta leikkisään ajatustyöhön. Miltä seuraavat ihmiset mahtaisivat näyttää ilman leukaa suojaavaa karvapeitettä: Hannu Karpo, Jeesus Nasaretilainen, Juha Mieto, Fidel Castro, joulupukki, Sokrates, Jouni Hynynen, Olipa kerran elämä -sarjan valkohapsinen tietäjäukko, Jone Nikula, isä Mitro?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.